Hlavní obsah

Stará Tatra od KGB je hitem amerických aukcí

Foto: Archiv Garáž.cz

Chcete jí? Radši si pospěšte, než ji koupí Donald Trump jako dárek Putinovi. S cenou kolem sedmi tisíc dolarů se dost možná brzy najde ochotný sběratel. Zachovalá T613 s majáčky má totiž najeto pouhých 25 tisíc km.

Článek

Podobné americké inzeráty, případně články o nich, samozřejmě hltáme s velkým nadšením, i když nám v tomhle na naši milovanou Tatrovku kydají sovětský hnůj. Na druhou stranu, majitel je z New Jersey, kde žije početná ruská komunita, takže zmínka o tom, že má tahle T613 z roku 1989 za sebou službu v KGB (jakkoliv krátkou) není nereálná. Nadstandardní výbavou jsou majáčky na střeše a speciální anténa - obojí magnetické, aby se to dalo snadno sejmout - a pak několik vychytávek v interiéru. Především je to ale reprezentativní limuzína v nenápadné černé barvě, s tradičním vzduchem chlazeným osmiválcem o objemu 3,5 litru a výkonu 200 koní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Výkon a ročník by odkazovaly k modernějšímu vstřikovému motoru, který uměl pádit až 230 km/h. Palubní deska ovšem ukazuje budíky "jen" do 220 km/h. Nevzpomínám si popravdě, jestli měly rychlejší verze jiné budíky, nebo šla ručička až za roh, ale ať už je to jakkoliv, Tatra 613 i dneska bude platit za poměrně rychlé a hlavně pohodlné auto. S pěti metry délky a bezmála třemi metry rozvoru má pořád co nabídnout a s nízkým nájezdem a poměrně lákavou cenu (v přepočtu cca 180 tisíc Kč) určitě svého zákazníka najde. Její historie v tajných službách je pak už jenom třešničkou na dortu. My doufáme, že se o ní nový majitel bude příkladně starat. V komentářích se totiž objevují hlášky o engine swapu a pohrdání slabým výkonem z evropského osmiválce. Heretici z USA by nejradši pod kapotu úctyhodné Tatry nacpali americký osmiválec s pěti stovkami koní. Hanba jim! Jestli ty peníze máte, zkuste Tatru zachránit a převézt zpět do vlasti.

Reklama

Načítám