Hlavní obsah

Staňte se virtuálním závodníkem s hrou Forza Horizon 4

Foto: Microsoft Studios

Forza Horizon 4 vás přenese na ty nejlepší britské silnice za volanty aut snů

Letošní okruhová sezóna je u konce, zimní mrazy a plískanice přímo vyzývají nechat auto v garáži a zůstat pěkně v teple u televize nebo počítače. To však neznamená, že byste se museli nudit při sledování nekonečných seriálů! Přivítejte pozvání do světa virtuálních závodů Forza Horizon 4. Tedy do světa, kde je rychlost vším a nuda prostě neexistuje. Gentlemani, nastartujte své motory…

Článek

O tomhle jsem vždycky snil. Klikatá úzká silnička vinoucí se po úbočí zelených kopců zdánlivě do nenávratna. Zapomeňte na příměry ke stuhám nebo hadům, tenhle černý pruh je daleko rafinovanější – nejen, že se klikatí, on i stoupá a klesá, trochu se naklání a jeho povrch je poset spoustou drobných hrbolů. A aby toho nebylo málo, z jedné strany ho lemuje kamenitá zídka, z druhé ohradník pastvin s ovcemi. Je to velká řidičská výzva, kterou jsem toužil pokořit už od dob, kdy jsem začal hltat britské automobilové magazíny. A teď tu jsem a konečně se můžu projet…

Foto: Microsoft Studios

911 GT3 RS na zakroucené okresce zalité sluncem, to je prostě sen. Sen, který si díky Forza Horizon můžeme konečně splnit

Dámy a pánové, vítejte v Anglii! Právě sem zavítal kolotoč virtuálních závodů Forza Horizon ve svém čtvrtém pokračování. Vlastně jsme spíš někde poblíž Skotských plání, kde jsou ty nejlepší silničky a nejmalebnější krajina na ostrovech. Najdete tu všechno – rozlehlé pastviny, hluboké lesy, úhledné vesničky i zapomenuté samoty, vysoké kopce a velká jezera (a také hutný anglický a skotský přízvuk všech aktérů hry – ale nebojte, celá hra je lokalizovaná do češtiny). Především ale úžasné kusy asfaltu a fantastická auta, která se po nich honí.

Forza Horizon není jen nudný sled závodů, jak bývá jinde zvykem, ale otevřený svět, kde si můžete dělat, co se vám jen zlíbí. Základem je samozřejmě závodění, ať už v podobě jednotlivých závodů nebo celých šampionátů – sprinty krajinou nebo uzavřené silniční okruhy, ilegální pouliční závody a sprinty na čtvrt míle, off-road okruhy a crosscountry v teréňácích nebo výzvy na souboj se vznášedlem, vlakem či letadlem.

Mezi tím se však můžete bavit spoustou jiných věcí. Třeba natáčením kaskadérských scén pro film, rozvíjením místní drifterské scény, hledáním zapomenutých aut ve stodolách, trénováním smyků a skoků na cvičišti, dováděním v terénu, rozháněním stád ovcí pasoucích se na loukách nebo prostě jen brouzdáním po silnicích nazdařbůh a poslechem některého z žánrových rádií. Hra vás odměňuje zkušenostními body za každý trik – za rychlostní rekord nebo dlouhý skok, za povedený smyk i za nepovedené průlety pozadu kamennou zídkou, která se efektně vodopádově rozprskne. Tady se prostě nedá nudit.

Foto: Microsoft Studios

Nevoní vám hladké silnice a chcete spíš terén, skoky a bláto až na střeše? Ale jistě, žádný problém!

Může za to i nálož aut, mezi kterými si můžete vybírat: hot hatche, kabriolety, okruhové lehkonožky, zábavné sporťáky a balistické supersporty, horké novinky, young timery i pravé veterány, luxusní SUV, terénní buginy nebo Baja speciály… Různorodost nabídky více než 450 aut (a další budou ještě postupně přibývat) je vážně neuvěřitelná, tady si svého favorita najde každý (ačkoliv právě Favorit mezi nimi chybí, ale vám chybět nejspíš nebude). Všechna auta můžete vizuálně i výkonnostně upravovat, takže je jen na vás, jestli si koupíte Caymana a přifouknete mu pár stovek koní, nebo si prostě našetříte na Chirona. Ale vše, co jsem zatím napsal, není v zásadě nic nového. Platí to prakticky pro všechny díly série Forza Horizon. Čtvrtý díl však přináší jednu zásadní novinku – měnící se počasí.

Foto: Microsoft Studios

Kdy jste naposledy řídili Jaguar E-Type? No, já před pár minutami...

Anglii tak můžete zažít i s jejím nevypočitatelným podnebím – náladové jaro, slunečné léto, barevný i sychravý podzim a správně promrzlou zimu. Počasí se samozřejmě projevuje i na asfaltu, který je často mokrý, plný kaluží nebo rovnou pokrytý sněhem. Až pak budete krotit už tak dost divoký McLaren Senna na uklouzaných zimních okreskách, rychle vám dojde, proč bychom všichni měli na zimu mít Mitsubishi Evo (nebo jinou čtyřkolku, které driftují na sněhu tak skvěle). Roční době se přizpůsobuje i struktura závodů – v zimě si můžete zazávodit třeba i přes zamrzlé jezero, kde byste v létě své auto utopili.

Foto: Microsoft Studios

McLaren Senna + zasněžená silnice = strašná rána. Každých pár sekund

Pokud jste teď celí natěšení skočit za volant/klávesnici/gamepad a pustit se do digitálního závodění, raději vás upozorním ještě na jednu věc – Forza Horizon není simulátor. Nejde tu o mistrovskou přesnost řízení, dokonalou stopu a ořezávání setinek na okruzích (jako v precizním, ale poněkud sterilním Gran Turismu Sport pro PS4). Nato je tu série Forza Motorsport od stejných tvůrců. Forza Horizon je arkáda a na prvním místě tu je místo totální realističnosti prostá zábava.

Foto: Microsoft Studios

Závod s rallyovým speciálem proti crossovým motorkám skrz les? To je zážitek, na který se prostě nezapomíná

To však vůbec neznamená, že by si autíčkáři a nadšení řidiči nepřišli na své – z chování auta naprosto přesně poznáte, kde má motor, kolik váží a jak je na tom s přilnavostí a trakcí. McLarenu 720S máte plné ruce, protože divoce protáčí kola i na trojku, Vulcanu je ještě větší divočák, ale ve vysokých rychlostech už cítíte pracující aerodynamiku, v NSX si můžete krásně hrát s přesuny hmoty a u 911 zase musíte respektovat hmotu za zadními koly. Řídit tahle virtuální auta chce taky trochu šikovnosti, za níž vás hra bohatě odmění.

Forza Horizon 4 je prostě zábava jako řemen, kde si užijete nádherné silnice, fantastická auta a drsné souboje s oponenty. Forza je prostě svět, ze kterého se vám už pak jen těžko bude chtít odcházet. Přinejmenším ne do jara, až zase začne okruhová sezóna…

Závodní hra Forza Horizon 4 je k dispozici ve verzi pro X-Box One a PC za cenu od 898 Kč. Za zapůjčení hry děkujeme společnosti CZC.cz.

Reklama

Načítám