Hlavní obsah

Španělská automobilka nabídne superluxusní elektromobil

Foto: Hispano Suiza

Hispano Suiza Carmen má dva elektromotory a karoserii i šasi z karbonu

Většina běžných řidičů značku Hispano Suiza vůbec nezná. Historie malé španělské manufaktury se přitom táhne až k roku 1890. Není bez zajímavosti, že jeden z prvních strojů, který zde vznikl, byl elektrický autobus.

Článek

Hispano Suiza Carmen Boulogne je speciální provedení elektrického modelu, kde je přidán notný nádech retro stylu. Ostatně samotný název Carmen Boulogne je vzpomínkou na závodníky Hispano Suiza, kteří na počátku minulého století bojovali o vítězství na silnicích kolem Boulogne-sur-Mer, francouzského města na severu pobřeží Francie. Přestože je značka Hispano Suiza pro mnohé velkou neznámou, tak byste měli vědět, že v letech 1904 až 1946 vyrobila tahle španělská manufaktura více než 12 000 vysoce výkonných luxusních automobilů a 50 000 leteckých motorů.

Foto: Hispano Suiza

Automobil Hispano Suiza v akci v roce 1921

Provedení Carmen Boulogne, které vzniklo v dílnách společnosti Unique Tailormade, má kabinu vyvedenou v té nejjemnější kůži a spoustu úchvatných detailů. Bohužel, jestli byla stejná péče věnována i pohonné jednotce a podvozku, zatím nevíme, Hispano-Suiza se omezila na konstatování, že za vývoj a výrobu modelu speciální edice bude zodpovědná barcelonská společnost QEV Technologies. A ta, jak možná někteří vědí, staví formule E.

Dobrou zprávou je, že už základní provedení Carmen rozhodně netrpí nedostatkem výkonu. Dva elektromotory mají společný výkon 750 kW, tedy nějakých 1 019 koní, a i když je celé auto opravdu velké, tak protože jde o karbonový monokok s karbonovou karoserií, neváží celý vůz víc než 1 690 kilogramů. Takže se teď asi nebudete divit zrychlení na stovku za méně než tři vteřiny a že maximální rychlost je omezena na 250 km/h…

Hispano Suiza vyrobí jen devatenáct modelů Carmen. Jejich cena bude začínat na 1,5 milionu euro (38 milionů Kč) a první vozy se dostanou k zákazníkům zkraje léta.

Reklama

Načítám