Hlavní obsah

Soumrak zpětných zrcátek. Lexus má lepší řešení

Foto: Lexus

Lexus Digital Side-View Monitors

Umíte si představit mít auto bez klasických zpětných zrcátek? Jestli ne, pak byste se měli připravit na to, že právě zpětná zrcátka, jak je známe, nejspíš brzy skončí. Japonská značka Lexus totiž přišla s velmi moderním systémem, který je nahrazuje. A není první. S něčím podobným se totiž v automobilovém průmyslu poslední dobou roztrhl pytel.

Článek

Příznivci moderních technologií jistě zajásají a ti ostatní si budou muset možná chvilku zvykat. Novinka značky Lexus se jmenuje Digital Side-View Monitors a jde o velmi chytrý systém, který zrcátka vyměnil za monitory. Nečekejte tedy, že auta přijdou o dva boční výčnělky, ve kterých vnější zpětná zrcátka jsou. Ty zůstanou, jen v nich budou umístěny kamery.

Nový systém bude oficiálně představen spolu s modelem ES, jehož premiéra proběhne za pár týdnů. Nejde tedy o žádnou hudbu budoucnosti nebo sci-fi. Lexus chce tento kamerový systém zákazníkům nabídnout už letos na podzim, ovšem nejprve jako část příplatkové výbavy. Žádný skok rovnýma nohama do budoucnosti se tedy nekoná, ale značka předpokládá na japonském trhu o tuto novinku velký zájem.

A jak to celé funguje? Vlastně úplně jednoduše. V exteriéru auta budou z každé strany umístěny kamery, které snímají vše, co se kolem děje. Tyto kamery zastanou nejen funkci zrcátek, ale také hlídání mrtvého úhlu. Obraz z nich se přenáší do vozu, konkrétně na monitory umístěné na každé straně. Ty pak obraz, samozřejmě ve vysokém rozlišení ukáží řidiči. Výhoda tohoto kamerového systému není jen v bezpečnosti, ale například i v praktičnosti. Díky monitorům uvnitř auta tak řidiči už nebudou muset řešit zamlžená, špinavá nebo zamrzlá okna. Ven vždy uvidí. A to se rozhodně počítá!

Co myslíte? Zamlouvá se vám taková hudba budoucnosti?

Reklama

Související témata:
Načítám