Hlavní obsah

Souboj liťáků s plecháči – jaký disk vydrží víc?

Foto: Hydraulic Press Channel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka mezi zastánci ráfků z lehké slitiny a přívrženci klasických plechových disků trvá celá desetiletí. Fanoušci liťáků argumentují vzhledem a nízkou hmotností, druhá skupina vyzdvihuje vysokou praktičnost a nízkou cenu plecháčů. Jenže co bezpečnost? Které kolo lépe odolá vymetené díře? Které přežije větší náraz? Podívejte se na video, na kterém jsou oba druhy disků podrobeny té nejnáročnější zkoušce hydraulickým lisem.

Článek

Vybírat mezi disky z lehké slitiny a z plechu podle vzhledu je to nejjednodušší a také nejčastější hledisko – auta na liťákách vypadají prostě lépe, ať už si na plecháče dáte sebehezčí poklice. Jenže při výběru podle všech ostatních hledisek je to už mnohem vyrovnanější bitva, kde často rozhoduje konkrétní auto, pro které se kola vybírají, nebo osobní pohled jeho majitele. Většina řidičů tak skončí u kompromisu, kdy má litá kola na léto (aby dělala parádu) a plechy na zimu (snazší na údržbu a jednodušší na přezouvání). Jenže jak oba druhy kol odolávají nástrahám silnic?

Odolnost ráfku zčásti definuje houževnatost první obranné zóny – pneumatiky. A tady jsou litá kola s módními nízkoprofilovými šlupkami ve značné nevýhodě, takže snadno posbírají oděrky nebo nakopnutí, které se pak draze opravují. To plecháče, obvykle ukryté v balónových pneumatikách s vysokým profilem, mají lehčí život. Jenže co když budou obě kola na stejných gumách? Když dojde na skutečné lámání chleba, vydrží víc ráfky ze slitiny nebo plechu? Podívejte se na video, kdy oba disky prošly náročnou zkouškou zatížení v hydraulickém lisu, schopném tlačit silou 150 tun.

Jak sami vidíte, hliníkové disky potvrdily svou pověst vyšší odolnosti – jejich poškození si vyžádalo výrazně větší působící sílu. Nevýhodou je, že po překonání mezní hranice se pak rozlámou jako keramická váza. Nic, co byste chtěli zažít ve vysoké rychlosti. To plechové disky se sice začnou deformovat již při nižší působící síle, ale zato se deformují plynule – zmuchlají se jako papír. Takže kdo je vítězem tohoto kola? No, vypadá to zase na remízu…

Jezdíte na plechových, nebo na hliníkových discích?
Jezdím na praktičtějších plecháčích
17,7 %
Jezdím na stylovějších hliníkových kolech
24,6 %
Střídám oba druhy podle sezóny
57,7 %
Celkem hlasovalo 14405 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám