Hlavní obsah

Sofie – Nejstarší známý dochovaný Volkswagen Transporter

Foto: Volkswagen

Nejstaršímu dochovanému Volkswagenu Transporter bylo nedávno 70 let. Stále jezdí, je ve výborné kondici a dělá čest německé značce.

Článek

Typ 2 od Volkswagenu má mnoho jmen a letos slaví významné výročí. Praktické dodávce je totiž krásných 70 let, a tak je to letos všude samý bulli, jak se také dodávce, která byla oblíbená mezi členy hnutí Hippies, přezdívalo.

Dovedete si tedy představit, jak vzácné jsou kousky z roku 1950, kdy vůz začal vyrábět. Ale existují a jeden má od roku 2014 ve vlastní sbírce i sama značka Volkswagen, konkrétně její divize s názvem Užitkové automobily.

Nejenže jde o auto z prvního roku výroby, tahle dodávka je zatím nejstarší známý dochovaný exemplář prvního transportéru. Jde o základní oplechovanou dodávku v tmavě modré barvě na převážení nákladu. Auto má číslo šasi 20-1880 a přezdívá se mu Sofie. Vyrobeno bylo 5. srpna 1950 přímo ve Wolfsburgu a prvním majitelem byla firma v Hildesheimu, která jej provozovala dlouhých 23 let.

Foto: Volkswagen

Jednoduchá modrá dodávka má pro automobilku velkou cenu

Auto celou dobu spolehlivě sloužilo, ale poté jej odkoupil jako ojetinu soukromník. Majitelů až do roku 1992 vystřídalo několik. Většinou šlo o fanoušky německé značky a jejích vzduchem chlazených modelů. Pořád stárlo, ale za renovaci se nikomu z vlastníků utrácet nechtělo. Na začátku devadesátých let ještě nebyla po prvních téčkách moc velká poptávka, takže bylo v inzerci dost dlouho. Nakonec si nabídky všiml jistý Tonny L. z Dánska a koupil jej, aniž by auto viděl. V inzerátu jej totiž zaujalo číslo šasi, které bylo nejstarší ze všech, jaká do té doby viděl.

Foto: Volkswagen

Renovace byla opravdu důkladná

Vůz si z Německa dovezl domů a zjistil, že navzdory poměrně malému nájezdu (počítadlo už jede druhé kolo, takže auto má na hrbu 121 649 kilometrů) je na něm ten věk znát. A že to bude chtít dost práce, než dá dodávku zase do kupy. Autu začal říkat Sofie, což byla přezdívka první dodané T1 do Dánska. Důkladnou renovaci začal v roce 2000 a hotový byl o tři roky později. Ještě v tom roce stihl sraz Volkswagenů v Bad Cambergu v Německu. Právě srazy byly nakonec hlavním cílem jeho výletů a celkem po Evropě najel se zrenovovanou dodávkou 20 tisíc kilometrů.

V roce 2014 už mu ale začalo být Volkswagenu líto, přeci jen byl věk auta vysoký a trápit jej na cestách napříč kontinentem bylo trochu škoda. Rozhodl se tedy nejstarší známou dochovanou dodávku prodat, ale pečlivě chtěl vybrat kupce, aby měl jistotu, že bude Transporter v dobrých rukou. Štěstí bylo, že si inzerátu všimla divize Užitkových aut Volkswagen a její zástupci z oddělení veteránů jej kontaktovali. Auto se tak po letech vrátilo do rodného Německa, tentokrát do Hamburgu, kde má divize uskladněnou svou sbírku.

Reklama

Načítám