Hlavní obsah

Sněhové řetězy jsou při cestě na hory nezbytné. Jaké vybrat?

Foto: Pewag

Poslední dny a týdny ukázaly, že vydávat se v zimě do hor bez řádné zimní výbavy je hazard nebo minimálně lehkomyslnost. Stovky řidičů si nedobrovolně prodloužily své zimní dovolené a někteří se na silnicích dostali i do velmi nepříjemných situací. Přitom by leckdy stačilo málo – kvalitní sněhové řetězy.

Článek

Sněhové řetězy jsou ta součást výbavy, kterou použijete jen velmi zřídka. Když už na ně ale dojde řada, zachrání vám krk. Kdo jezdí přes zimu na hory pravidelně, neměl by nad investicí do kvalitních sněhových řetězů příliš váhat. Jednou na ně totiž určitě dojde.

Ani ty nejlepší nové zimní pneumatiky na uježděném sněhu a ledu neodvedou takovou práci jako řetězy. V řadě zemí, například v Rakousku, Itálii nebo Francii, můžete navíc snadno narazit na příkazovou dopravní značku se sněhovými řetězy. A policejní kontrola nebo menší nehoda pak mohou v takovém místě znamenat tučnou pokutu.

Dnešní elektronikou prošpikovaná auta disponují řadou chytrých pomocníků, jako je kontrola trakce či prokluzu, které nám ve většině případů pomáhají při rozjezdu či brždění ve zhoršených podmínkách. Pokud se ale potřebujeme rozjet ve sněhových závějích, mohou být spíše na škodu. V tu chvíli je lepší je vypnout a pomoci si ideálně řetězy.

Argumenty typu „mám čtyřkolku“ nebo „mám SUV a vyjedu všechno“ zde nemají místo: „Výjezd do kopce na sněhu a ledu bývá celkem bez problému, ale v případě zablokování jiným autem budete nuceni rozjíždět se na nerovném místě. Naopak při jízdě z kopce je brzdění mnohem náročnější. Navíc čím těžší a větší vozidlo, tím horší ovladatelnost a delší brzdná dráha,” vysvětluje úskalí absence řetězů v extrémních podmínkách Martin Lenfeld ze společnosti Pewag.

Výhodou je, že dnešní moderní sněhové řetězy již nejsou složité na instalaci. Komfort při jejich nasazování zvyšuje například automatické dopínání. Přesto je lepší si montáž vyzkoušet raději alespoň dvakrát nanečisto. Někteří přední výrobci navíc dělají návod k řetězům jako podložku, na kterou si můžete v terénu kleknout, abyste se neušpinili nebo nebyli mokří.

Foto: Pewag

Dnešní moderní řetězy se díky automatickému dopínání instalují na auto opravdu velmi snadno

Mezi jednotlivými sněhovými řetězy najdeme poměrně velké rozdíly v kvalitě. Určitě bychom, ostatně jako u jakýchkoliv jiných produktů, nedoporučili ty neznačkové „supermarketové". „Při výběru sněhových řetězů je vždy potřeba zohlednit četnost, s jakou je chceme používat. Jejich životnost pak významně ovlivní i správný způsob používání. Proto doporučujeme se před nákupem poradit s odborníky v prodejně nebo se nechat inspirovat recenzemi a hodnocením uživatelů,” radí Michal Knor z Auto Kelly.

Dobré je se také poohlédnout se po nezávislých testech, jako jsou například testy německého autoklubu (ADAC) nebo časopisu Auto Motor und Sport (AMS). V nich se pořadí jednotlivých řetězů sestavuje na základě řady aspektů, jako je například trakce, odolnost, komfort montáže nebo pořizovací cena. V loňském roce se na špici tabulky testu ADAC umístily řetězy Pewag Servo a Walmec Clack & Go New.

Proč raději kvalitní řetězy?

  • komfortnější montáž
  • automatické dopínání
  • lepší trakce
  • kratší brzdná dráha
  • nižší hlučnost
  • lepší ochrana disků před odřením
Jezdíte na hory vybaveni sněhovými řetězy?
Ano, vždycky je mám s sebou
51,8 %
Jen když je špatná předpověď počasí
4,2 %
Ne, sněhové řetězy vůbec nemám
44 %
Celkem hlasovalo 1702 čtenářů.

Reklama

Načítám