Hlavní obsah

Jak správně vybrat směs do ostřikovačů: Hlavně ať není jedovatá a neničí auto

Foto: Shutterstock/Krasula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr různých kapalin do ostřikovačů je na trhu obrovský. Jak ale poznat kvalitní produkt? A nebude stačit ten nejlevnější? Garáž.cz vám nyní přináší několik tipů, abyste z auta dobře viděli.

Článek

Dobrý výhled z vozu kvalitní kapalina v ostřikovačích sama o sobě nezajistí. Potřebujete i funkční stěrače a čistá okna zevnitř. Představme si ale nyní, že máte na autě nové (nebo aspoň stále dostatečně funkční) stírací lišty a okno máte hlavně zevnitř důkladně očištěné a zbavené mastnoty. Takže, jakou roli nyní hrají kapaliny do ostřikovačů?

Některé směsi do ostřikovačů vás otráví a zničí auto

Stejně jako musí lidé s celiakií sledovat složení potravin, sledují řidiči, z čeho jsou kupované směsi do ostřikovačů vyrobeny. Týká se to hlavně zimních směsí a koncentrátů, které musí zaručit, že kapalina nezamrzne. U letních směsí to zas tak kritické není, ale je třeba dávat pozor, jestli kapalina neobsahuje rizikové látky.

Kvalitní kapaliny do ostřikovačů, které jsou určené pro zimní provoz, obsahují přírodní líh (nejčastěji směs demineralizované vody, lihu a ethylenglykolu kvůli odolnosti v nižších teplotách), ale jsou dražší. Nejlevnější kapaliny jsou založeny na bázi jedovatého methanolu, který je nejen toxický, ale je to také účinné rozpouštědlo. Ničí tak pryžová těsnění, lišty stěračů a hlavně plastové kryty světel.

Do nekvalitních kapalin se také někdy přidává aceton, který je velmi účinným rozpouštědlem, a to tak silným, že dokáže narušit i lak auta. Proto hlavně u zimních směsí sledujte složení produktu a chtějte jen takový, který neobsahuje aceton a methanol.

Letní směsi patlají okno a mouchy neodstraní

Aceton a methanol ale mohou obsahovat i letní směsi. Ty pak lépe rozpouští mouchy na skle. Ale zatímco v zimním období potřebujete hlavně kapalinu, která nezamrzá, v létě potřebujete té směsi více, aby se dařilo mouchy ze skla dostat.

Foto: Shutterstock/ godi photo

Letní směs nemusí obsahovat líh, protože se u ní neřeší schopnost odolávat mrazu

Jak ale určitě víte, ani přívaly kapaliny mouchy ze skla pořádně nedostanou. Často zmizí až po jízdě v dešti. Nejhorší je roztírat špínu na skle na sucho, protože pak roztíráte i jemný prach a ten okno poškrábe. To raději nestírejte vůbec. Takže, než plýtvat drahou směs, je často lepší po zastavení hmyz odstranit ručně a okno řádně omýt. Místo spousty neúčinných letních směsí klidně používejte v ostřikovačích jen vodu. Pro jistotu demineralizovanou.

Foto: Shutterstock/Yulia YasPe

Přilepené mouchy z okna jen ostřikovači a stíracími lištami nedostanete. Nejúčinnější je okno umýt s dostatkem vody a šetrného mycího prostředku ručně

Zásobte se před sezonou

Ať pak nesháníte drahé směsi na pumpách, zásobte se před sezonou. Na e-shopech se dají pořídit kvalitní produkty za docela výhodných podmínek, zejména pokud kupujete větší množství. S výběrem konkrétního produktu vám pomohou různé spotřebitelské testy a hodnocení zákazníků.

Hlavně s úderem prvních mrazů ale z obchodů nemrznoucí směsi zmizí, takže se zásobte dopředu. Před sezonou bývají i ceny trochu příznivější. U zimních směsí ale pozor na skladování. Teploty přes 30 °C zimní směs prakticky znehodnotí. Začnou se totiž rozpadat účinné látky. Když vám tedy po sezoně nějaké balení zbyde, uložte ho ideálně do sklepa, nebo někam, kde je chladno. Ne na půdu, kde máte pod střechou v létě třeba čtyřicet stupňů.

Nekupujte předražené směsi na pumpě

Pro čerpací stanice jsou směsi do ostřikovačů dobrý obchodní artikl. Už jen proto, že motoristé je prostě potřebují, a když vám směs dojde, chcete přece z auta něco vidět. Takže si klidně připlatíte. Za litrové balení zimní směsi do -30 °C dáte stovku nebo i víc. U letní směsi ty ceny nejsou o moc menší.

Výhodnější bývají velká balení ve velkých obchodních řetězcích, ale pozor na složení, ať nekoupíte nekvalitní směs. Docela dobrou cestou, hlavně na zimu, jsou značkové koncentráty přímo od automobilek, které aceton a methanol neobsahují. Litr koncentrátu prodávají za zhruba 200 korun a ten se pak ředí vodou dle potřeby a okolní teploty. Letní koncentrát se dá ředit 1:10 (litr směsi tak vyjde na asi 20 korun), zimní podle požadované minimální teploty – do mírné zimy stačí třeba 1:5.

Vývoj kvalitní směsi do ostřikovačů, ať už letní, nebo zimní, je poměrně složitá věda, ale vy jako spotřebitel si vážně nemusíte pamatovat všechny vzorce, teploty a hodnoty tlaku nasycených par. Pamatujte jen na to, že na zimu jsou nejlepší kapaliny na bázi přírodního lihu a ne methanolu, hlavně pak bez přísady acetonu. A na léto klidně můžete používat jen obyčejnou vodu a mýt okno raději ručně. Přilepené mouchy pak z čelního skla dostane jen velkým množstvím vody a pořádným umytím.

Bonus: Víte, co jsou to „tekuté stěrače“?

Na začátku jsme zmínili, že aby i kvalitní směs do ostřikovačů fungovala, musíte mít hlavně funkční stěrače, stírací „gumičky“ v dobrém stavu a také čisté okno. Existují ale způsoby, jak čistotu okna posunout o úroveň dál. Profesionálně aplikované tzv. „tekuté stěrače“ dokážou doslova zázraky, hlavně v silném dešti. Pomáhají i s ochranou proti namrzání (kde se nedrží vlhkost, nemá co zmrznout).

Foto: Hommage Detailing

Proces aplikace tekutých stěračů je trochu komplikovaný, ale výsledek stojí za to

Jde o ochranu skla, která odpuzuje vodu. Myslete ale na to, že nejde jen „něco napatlat na okno a ono to bude fungovat“.

Reklama

Načítám