Hlavní obsah

Slepec na okruhu zajel lepší čas než většina těch, co vidí

Foto: Toyota UK

Slepý jezdec zaválel na okruhu

Je neuvěřitelné, co všechno člověk dokáže, když jen trochu chce. Ukážeme vám jednoho slepého muže, který se rozhodl, že to nevzdá a že se posadí za volant. Udělal to a na závodním okruhu Top Gearu zajel čas, za který by se nemusel stydět kdejaký profesionál. Navíc jel se zcela sériovým autem.

Článek

Dovolte, abychom vám představili doktora Amita Patela, devátého nejrychlejšího jezdce na okruhu Top Gearu. Mimochodem, to své super kolo zajel s dalším pasažérem na palubě a krom toho, je úplně slepý. Na tohoto pána si vzpomeňte, až budete zase jednou mít pocit, že vám nic nejde a že už nevíte, jak dál. A my uděláme to stejné, protože se právě teď za své nářky nad nespravedlností osudu celkem stydíme.

Amit přišel před šesti lety o zrak. Během několika málo týdnů zcela oslepl a myslel si, že už se nikdy neposadí za volant. Řízení bylo vždy jeho velkou vášní, a tak se s tím hodně dlouho a špatně smiřoval. Nehledě na to, že se až do osudné ztráty zraku živil jako řidič záchranné služby, což bral jako své poslání a byl na svou práci nesmírně hrdý. Jenomže slepota ho odstavila od volantu, ale naštěstí ne napořád.

Dostal příležitost si vyzkoušet Toyotu GT86, a to rovnou na závodním okruhu Top Gearu. Jeden by si myslel, že je to přece nemožné, když nic nevidí. Ovšem, pokud má slepý člověk vedle sebe dobrého parťáka, který ho povede, dokáže asi cokoliv. Tím parťákem byl v tomto případě Mark Watkins, instruktor sportovní jízdy. A ačkoliv ho hodně lidí varovalo, že se může stát opravdu cokoliv, prý ho ani na sekundu nenapadlo, že by si to rozmyslel.

Amita nejprve seznámil jak s autem, tak se samotným okruhem. Co se auta týče, zajímavé je, že jde o zcela standardní Toyotu GT86, které jen pro vyšší bezpečnost přidali ochranný vnitřní rám. Jinak jde o verzi s manuální šestistupňovou převodovkou, která pohání výhradně zadní kola. Tohle auto, společně se Subaru BRZ, je tím posledním, které je určeno hlavně pro milovníky řízení. Ty dva vozy jsou dva poslední jednorožci svého druhu, které je potřeba chránit. A nejspíš právě pro vlastnosti GT86 na ni Amit vsadil úplně vše.

Po pár zahřívacích a seznamovacích kolech se se svým spolujezdcem rozhodl, že zkusí ostré kolo. Amit jel, jak jen mohl. A přiznal, že byl moc překvapen, jak snadno si jeho tělo vzpomnělo na to, co dělat. I po šesti letech, kdy za volantem neseděl, s naprostou přesností věděl, co dělat. Mark mu radil, kdy a jak moc jít na brzdy nebo naopak na plyn, říkal mu, kam vede každá zatáčka a jak moc je ostrá. Jeho dokonalé vedení jezdce dovedlo nejen do cíle, ale také k fantastickému času 1: 46,58. Je to celé doslova neuvěřitelné. Ten slepý sympaťák zajel lepší čas, a hlavně jel lepší stopu než většina těch, kteří vidí.

Amit po dojetí řekl, že se jen musel pekelně soustředit na všechny projevy auta a zároveň na všechny pokyny spolujezdce. Prý se nemělo co stát. A to mu věříme, obzvlášť poté, co i z videa přímo sálá jeho naprostá jistota. Hluboce se oběma pánům klaníme, protože tohle si obdiv nás všech bezesporu zaslouží.

Reklama

Související témata:
Slepec
Načítám