Hlavní obsah

Slavná karosárna ItalDesign veze do Ženevy nový koncept

Foto: ItalDesign

Italdesign DaVinci

Italdesign patří mezi nejslavnější italské karosárny, a tak většina automobilového světa s napětím očekává, s čím se na letošním ženevském autosalonu ukážou. A vypadá to, že Italdesign rozhodně naplní všechna ta velká očekávání, protože přiveze zatraceně zajímavé a luxusní GT s názvem DaVinci.

Článek

Italdesign má na svědomí legenda mezi designéry, samotný Giorgetto Giugiaro. Už od počátku své existence tato karosárna produkuje neuvěřitelně zajímavá auta, která dávají k dispozici různým automobilkám. Ano, jejich práce je vždy ve formě konceptů, které bohužel často na silnici nakonec nepotkáte. I kvůli tomu je ale smutným faktem to, že před pár lety muselo být 90 % firmy prodáno Lamborghini, neboť ItalDesign se potýkali s finančními problémy. Před dvěma lety se pak rodina Giugiara rozhodla prodat i zbylých 10 %, které nakonec koupila automobilka Audi.

To, že slavná rodina v dnešní době nemá na produkci karosárny žádný vliv, ale neznamená, že by pokračovatelé nenásledovali to, s čím začala. Stále produkuje velmi odvážné koncepty, přičemž ten nejnovější si odbude premiéru v rámci ženevského autosalonu. Jak už jsme řekli, jméno této novinky je DaVinci a kromě toho, že jde o sexy stylové kupé, nabídne i takovou lahůdku, jako je otevírání dveří směrem nahoru, které jako kdyby našlo inspiraci ve starších Lamborghini nebo spíše u Mercedesu 300SL Gullwing. Ať tak nebo tak, výsledek je velmi působivý.

Kromě toho nový koncept nabídne odvážně střiženou karoserii, které ovšem nechybí elegance a styl. Zajímavý je třeba opravdu velký zadní difusor nebo nízko položený přední spoiler. Design jako takový je věcí sice subjektivní, ale přiznáváme, že v novém konceptu vidíme trošku Viper, trošku Mustang a možná trochu nové Supry. Ale jsme si jisti, že vy si v těch zajímavých křivkách najdete zase to své. Hodně zajímavé je ale i provedení interiéru.

Ten je prakticky celý čalouněný kůží Alcantara a hodně nás zaujal dotykový displej umístěný na středovém tunelu. Méně už kvitujeme provedení volantu. Ten je totiž moderně zploštělý hned na dvou stranách, což sice vypadá zajímavě, o praktičnosti tu však nemůže být řeč. Bohužel, takový design je dnes velmi populární – placaté volanty nabízí kde kdo, včetně třeba Peugeotu.

Jakkoliv tento koncept vypadá opravdu dost dobře, ItalDesign neplánuje jeho výrobu. Jak už víte, nabídnou ho automobilkám, které tak dostanou možnost vyrábět velmi zajímavé GT. Ale je zatím ve hvězdách, zda někdo bude mít zájem. Italové tvrdí, že je koncept připraven k případnému použití jak spalovací jednotky, tak v současnosti populárního hybridního nebo čistě elektrického pohonu.

Reklama

Načítám