Hlavní obsah

Slavná Alfa Romeo Montreal se smutným příběhem míří do aukce

Foto: Historics

Legendární Alfa Romeo Montreal v předrenovačním stavu a se silným sentimentálním příběhem míří do aukce. Současný majitel si ji chtěl užívat se svou milovanou ženou, ale nyní se rozhodl ji prodat, aby mohl své paní splnit poslední přání.

Článek

V šedesátých letech Alfa Romeo na výstavě Montreal Expo 67 v Kanadě okouzlila veřejnost dvojicí povedených bezejmenných konceptů, jimž publikum krátce po představení začalo přezdívat „The Montreal“, podle výstavy a města jejich oficiálního debutu. Zájem lidí automobilku následně inspiroval k zahájení sériové výroby a produkční verze se představila na ženevském autosalonu v roce 1970.

Alfa Romeo Montreal je jedním ze vzácných automobilů, jejichž sériová verze nese jen minimální změny oproti původním konceptům, a právě design byl hlavním lákadlem přitahujícím zájem potenciálních zákazníků. Styling Montrealu totiž navrhl talentovaný mladičký designér Marcello Gandini, tvůrce ikonických linií Lamborghini Miura, Lamborghini Countach nebo Lancie Stratos.

Foto: Historics

Návrhář Alfy Romeo Montreal se o rok dříve proslavil legendárním Lamborghini Miura

Z lidové přezdívky se stalo tovární označení a v letech 1970 až 1977 z turínské továrny Alfy Romeo odjelo přibližně 3 900 exemplářů vozu, který byl ve svých časech dražší než Jaguar E-Type nebo Porsche 911. Za cenu rovnající se dnešním dvěma milionům korun však zákazníci nedostali jen auto krásné, ale také výkonné s 2,6 litrovým motorem V8 o 200 koních a manuální převodovkou.

V dnešních dnech je Alfa Romeo Montreal oblíbeným cílem zájmu sběratelů klasických italských aut a ceny vozů v lepších stavech opět přesahují hranici dvou milionů korun. Pokud však toužíte po levnějším Montrealu na renovaci, pak vás jistě zaujme čerstvá nabídka britské aukční společnosti Historics.

Foto: Historics

Prodávaný Montreal je jeden z pouhých 155 pravostranných vozů oficiálně dovezených do Velké Británie

V tamní dražbě Ascot Racecourse se 25. září 2021 bude prodávat zajímavý kandidát na renovaci se silným příběhem aktuálního majitele. Ten tento konkrétní Montreal získal v pozoruhodně zachovalém stavu po více než 20 letech skladování v garáži a měl v plánu jej zrenovovat, aby v něm mohl zažívat dobrodružství se svou ženou. Jeho žena ale krátce poté zemřela při tragické nehodě a renovace vozu již nebyla prioritou.

Ani přesto však červený Montreal, jeden z pouhých 155 pravostranných vozů oficiálně dovezených do Velké Británie, neponechal osudu a dále jej uchovával v bezpečí. Nyní se rozhodl Montreal prodat někomu, kdo jej přivede k novému životu, a získané peníze použije na zaplacení cesty na Nový Zéland s cílem rozptýlit popel své manželky.

Odhadovaná prodejní cena červené Alfy Romeo Montreal s přibližně 74 000 najetými kilometry se pohybuje v rozmezí od 825 000 do 1 125 000 korun. Nový majitel bude mít možnost nejen získat a zrenovovat italskou klasiku, ale také pomoct splnit něčí poslední přání.

Reklama

Související témata:
Alfa Romeo Montreal
Načítám