Hlavní obsah

Škola bezpečné jízdy je neocenitelnou zkušeností

Foto: Foto Vlček

Zima se blíží. Nemusíte se připravovat na útok Bílých chodců za velkou Zdí, obyčejný déšť, sníh a mráz budou jako hrozba naprosto stačit. Proto svému autu jistě dopřejete servisní prohlídku, dolijete nemrznoucí kapaliny a přezujete ho na pořádné zimní gumy. Velmi správně. Ale co ta nejslabší část řetězce sedící za volantem? Co vy a vaše řidičské schopnosti – nepotřebovaly by trochu oprášit a nabrousit?

Článek

Říká se, že první sníh oddělí řidiče od držitelů řidičského průkazu. Jak to začne klouzat, tak nejistí šoféři, kterých je na silnicích většina, zpomalí na rychlost chůze – jednoduše proto, že s podobnými podmínkami nemají moc zkušeností, neví, jak správně reagovat, a netuší, co si se svým autem mohou dovolit. Naštěstí se to dá snadno vyzkoušet a naučit…

Vítejte na polygonu v Mostě na klasické škole bezpečné jízdy. Právě tady si můžete v naprosto kontrolovaném prostředí vyzkoušet, co to znamená brzdit ostře na vodě, jak provést úhybný manévr, jak zatáčet na kluzkém povrchu a chytat náhlý smyk nebo třeba jak v terénu vypadá boční náklon 40°. Bezpečně tak prověříte vaše řidičské schopnosti a osaháte si chování vlastního auta na limitu i za ním.

Foto: Foto Vlček

Vyhnout se v klesání na kluzkém povrchu nečekané překážce je nejspíš tou nejtěžší řidičskou zkouškou, kterou na vás podzimní a zimní cesty přichystají. Na polygonu se na ni můžete připravit a přispět tak k tomu, aby pak v reálu neskončila karambolem

K dispozici jsou vám nejen kluzné plochy testovacího areálu, ale především zkušení instruktoři, kteří vaše snažení bedlivě pozorují a trpělivě radí – jak správně sedět (vzpřímená pozice, žádné ležení), jak držet volant („tři čtvrtě na tři“, ať máte potřebnou páku a rozsah pohybu), jak se správně dívat (dál dopředu, kam chcete jet), jak brzdit tvrději (neopírat se tolik rukama o volant a spíše přenést váhu na nohu na brzdě), jak se vyhnout překážce (plynule, žádné trhání za volant, abyste nepřišli o grip a nedestabilizovali auto) a jak kontrovat ve smyku (naopak na volantu co nejrychleji a nejrazantněji). Nebo vám třeba doporučí podívat se na hloubku dezénu pneumatik a zkontrolovat tlaky, když je vaše auto neobvykle rozevláté.

To všechno se hodí vyzkoušet nanečisto, protože až se pak na silnici do podobné situace dostanete (a dříve nebo později to přijde, tím si buďte jistí), nezaskočí vás to tolik. A také budete mít alespoň základní představu, co se děje a jak reagovat, ačkoliv ty pravé návyky získáte jedině pravidelným tréninkem.

Školy bezpečné jízdy najdete po celé České republice (kromě Mostu také Brno, Vysoké Mýto, Sosnová, Hradec Králové, Pardubice, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Bělá pod Bezdězem atd.) a zaplatíte za ni kolem 4 tisíc korun. Zkušenosti přitom získáte vážně neocenitelné. Nebo vás možná pozve i váš oblíbený dealer, od kterého máte zakoupený vůz (jako nás pozvala Toyota na svou akci pro zákazníky a novináře) s bonusem, že si můžete vyzkoušet i další auta z jeho nabídky.

Rozhodně však využijte každou příležitost, kdy si podobnou školu bezpečné jízdy můžete vyzkoušet. Oprášíte si své znalosti, prověříte své reflexy a určitě si odvezete alespoň jednu novou cennou zkušenost, jakkoliv máte pocit, že už řízení máte na háku. Jednou vám jediná lekce může bez přehánění zachránit auto nebo klidně i život.

Reklama

Načítám