Hlavní obsah

Škodovka rozdávala prémie. Zaměstnanci si výrazně polepšili

Výroba ve Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci společnosti Škoda Auto budou mít opravdu štědré Vánoce. Odbory jim totiž vyjednaly vánoční odměnu ve výši 12 tisíc korun. Jde však jen o jednu část platu, v průměru mzda zaměstnanců mladoboleslavské firmy rostla o 25 %, a tak prosincový plat některých přesáhne i 100 000 Kč.

Článek

Abyste pochopili, jak to s platy ve Škodovce je, odcitujeme aktuální vydání týdeníku Škodovácký odborář. Tam se píše, že „kromě 12tisícové prémie obdrží zaměstnanci s prosincovou mzdou také druhou polovinu takzvaného zaručeného bonusu, který v minulosti prosadily odbory jako trvalý bonus pro zaměstnance bez ohledu na stav hospodaření firmy. První polovina se vyplácí v červnu a druhá právě v prosinci ve výplatě za listopad."

A zatímco v dubnu může takový bonus zaměstnancům pomoci třeba k hezké dovolené, před vánočními svátky takový plat udělá možná ještě větší radost. Odbory také připomínají, že všem zaměstnancům, a je jich více než 30 tisíc, se od dubna postupně zvyšuje tarif o 12 %. Tím se zvýšilo navýšení bonusu, který škodovka garantuje každému zaměstnanci už po třech měsících práce pro firmu.

A jaké jsou tedy platy ve škodovce? Pro představu hrubá dělnická mzda činí 40 557 Kč. Ovšem příští rok by měla být zase o něco vyšší. Pokud k tomu započítáme všechny bonusy a příplatky, přišli si zaměstnanci na těchto pozicích na plat přesahující 50 tisíc Kč. Mistři dílen, vedoucí směn a vyšší pozice pak dosahují k platům až 100 000 Kč. Ptáte se, jak je to možné?

Pokud pomineme fakt, že jde o náročnou směnnou práci, pak je dobré vědět, že se Škodovce daří a nemá tak důvod svým zaměstnancům nepřidávat. Vždyť jen v loňském roce se tržby Škody Auto vyšplhaly na 407 miliard korun a čistý zisk dosáhl výše 31,8 miliardy. To jsou vůbec nejlepší čísla v celé historii značky, a protože jich firma dosáhla hlavně díky svým zaměstnancům, je dobře, že jim to právě výší platu vrací.

Reklama

Načítám