Hlavní obsah

Škodovka rozdávala prémie. Zaměstnanci si výrazně polepšili

Výroba ve Škoda Auto

Zaměstnanci společnosti Škoda Auto budou mít opravdu štědré Vánoce. Odbory jim totiž vyjednaly vánoční odměnu ve výši 12 tisíc korun. Jde však jen o jednu část platu, v průměru mzda zaměstnanců mladoboleslavské firmy rostla o 25 %, a tak prosincový plat některých přesáhne i 100 000 Kč.

Článek

Abyste pochopili, jak to s platy ve Škodovce je, odcitujeme aktuální vydání týdeníku Škodovácký odborář. Tam se píše, že „kromě 12tisícové prémie obdrží zaměstnanci s prosincovou mzdou také druhou polovinu takzvaného zaručeného bonusu, který v minulosti prosadily odbory jako trvalý bonus pro zaměstnance bez ohledu na stav hospodaření firmy. První polovina se vyplácí v červnu a druhá právě v prosinci ve výplatě za listopad."

A zatímco v dubnu může takový bonus zaměstnancům pomoci třeba k hezké dovolené, před vánočními svátky takový plat udělá možná ještě větší radost. Odbory také připomínají, že všem zaměstnancům, a je jich více než 30 tisíc, se od dubna postupně zvyšuje tarif o 12 %. Tím se zvýšilo navýšení bonusu, který škodovka garantuje každému zaměstnanci už po třech měsících práce pro firmu.

A jaké jsou tedy platy ve škodovce? Pro představu hrubá dělnická mzda činí 40 557 Kč. Ovšem příští rok by měla být zase o něco vyšší. Pokud k tomu započítáme všechny bonusy a příplatky, přišli si zaměstnanci na těchto pozicích na plat přesahující 50 tisíc Kč. Mistři dílen, vedoucí směn a vyšší pozice pak dosahují k platům až 100 000 Kč. Ptáte se, jak je to možné?

Pokud pomineme fakt, že jde o náročnou směnnou práci, pak je dobré vědět, že se Škodovce daří a nemá tak důvod svým zaměstnancům nepřidávat. Vždyť jen v loňském roce se tržby Škody Auto vyšplhaly na 407 miliard korun a čistý zisk dosáhl výše 31,8 miliardy. To jsou vůbec nejlepší čísla v celé historii značky, a protože jich firma dosáhla hlavně díky svým zaměstnancům, je dobře, že jim to právě výší platu vrací.

Reklama

Načítám