Hlavní obsah

Škodovka představuje v Indii studii Vision IN. Jsme u toho

Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto odhalí tento týden na autosalonu v indickém Novém Dillí studii s názvem Vision IN. Jedná se o první model postavený na modulární platformě MQB-A0-IN speciálně upravené pro indický trh. A redakce Garáž.cz je na cestě do Indie, aby vám první dojmy z této novinky zprostředkovala jako první.

Článek

Jak současné trendy v automobilovém světě velí, jedná se o kompaktní SUV. Délka vozu Vision In je 4 256 mm, rozvor činí 2 671 mm. Díky protáhlým liniím a dlouhému rozvoru má auto vypadat na první pohled větší. Výrazný a poměrně robustní vzhled dokresluje také velká kapota motoru nebo 19palcová kola. O pohon se má postarat benzinový motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 koní).

Škodovka ještě před oficiálním odhalením vypustila do světa vizualizace konceptu. Na snímcích, které jsou zatím k dispozici, nás zaujaly například osvětlené krystalické prvky na předních LED světlometech, zadních světlech, masce chladiče i na výrazné světelné liště na zádi vozu. Atraktivní je také metalická oranžová barva karoserie.

Podle výrobce se můžeme (nebo spíše naši indičtí kolegové) těšit na ty nejmodernější technologie. Pro zájemce budou v nabídce i v současnosti velmi oblíbené alternativní veganské materiály v interiéru vozu. Dekorační lišta přístrojové desky se inspirovala indickou metodou potisku látek kalamkari, při které jsou tradiční, vzorované látky potištěny ručně vyřezávanými dřevěnými razítky. U potahů sedadel je použita buď kůže činěná extraktem z rebarbory, inovativní bio kůže, kůže činěná extraktem z plodu dubu nebo alternativa kůže Piñatex, která se získává z listů ananasu.

Foto: Škoda Auto

Studie Vision IN zaujme nejen zvenčí, ale i uvnitř

Strop je pak vyroben z recyklovaného umělého vlákna a dekorační lišty jsou z pravého křišťálu. Digitální éru ve voze má představovat digitální asistent ovládaný krystalickým prvkem umístěným uprostřed přístrojové desky, volně stojící centrální obrazovka infotainmentu s úhlopříčkou 12,3 palce (přes 31 cm), individuálně konfigurovatelný virtuální kokpit nebo systém shift-by-wire k ovládání sedmistupňové automatické převodovky DSG.

Představení studie Vision IN proběhne v indickém Novém Dillí na autosalonu Auto Expo, který se koná od 7. do 12. února. My se na autosalon dostaneme ale už o den dříve v rámci novinářského dne, první dojmy z této horké novinky tak můžete očekávat již na konci tohoto týdne. Škodovka navíc v Novém Dillí kromě studie Vision IN představí také jako novinku na indickém trhu model Karoq, dále modernizovanou vlajkovou loď v podobě Superbu, model Rapid ve verzích Monte Carlo a Matte Concept 1,0 TSI, ale také Kodiaq nebo sportovní Octavii RS 245.

A proč dojde k představení nového konceptu právě v Indii a ne třeba o pár týdnů později ve švýcarské Ženevě? Zaprvé se jedná o vůz určený pro indický trh a za druhé Škodovka už od června 2018 zodpovídá v rámci projektu India 2.0 za modelovou ofenzívu koncernu Volkswagen právě na indickém trhu. Důležitým milníkem bylo v říjnu roku 2019 sloučení tří společností koncernu Volkswagen Group India, zabývajících se výrobou a prodejem automobilů, do nově vzniklé společnosti s názvem Škoda Auto Volkswagen India Private Limited (SAVWIPL). Indie je obrovský trh, který má nejspíš největší růst ještě stále před sebou, a tak ji rozhodně není radno přehlížet.

Reklama

Načítám