Hlavní obsah

Škoda získala další rekord, tentokrát ale neměla hlavní roli

Foto: Škoda Österreich

Škoda Octavia RS 245 a chytání letícího šípu

Když se řekne rekord s autem, myslí se zpravidla nejrychlejší kolo na okruhu (a nezřídka na Severní smyčce Nürburgringu), případně rekord v dojezdu, spotřebě či ve zrychlení. Úplně poslední rekord, ve kterém figurovala i naše tuzemská Škoda, se ovšem vymyká všem běžným zvyklostem.

Článek

Na letišti kdesi v Rakousku se objevila nejrychlejší Octavia RS 245 s řidičem, ale trochu netradičně taky olympijská lučištnice Laurence Baldauff a instruktor bojových umění Markus Haas. Tato rozličná parta se zde totiž jala vytvářet světový rekord, jenž spočíval v chytání letícího šípu z okna rozjetého auta.

Jakkoliv zní tato „kratochvíle“ divně, nelze jí upřít naprosto perfektní provedení. Auto se rozjelo po ranveji na rychlost 215 km/h a když míjelo připravenou Laurence, ta vypustila svůj šíp téměř souběžně s Octavií. 57,5 metru od místa vystřelení byl potom šíp zachycen Markusem trčícím z panoramatického střešního okna.

Je to sice šílený a trochu neužitečný nápad, ovšem ta synchronizace, koncentrace a načasování všech zúčastněných je naprosto bez diskuze. A pochopitelně z toho vznikne moc pěkné zpomalené video na YouTube kanál rakouského zastoupení Škody.

Když už jsme u Škodovky a zvláštních rekordů, za připomenutí stojí i rychlostní rekord Nürburgringu, kde se Kodiaq RS stal s časem 9 minut a 29 sekund nejrychlejším sedmimístným SUV v historii. Spíš než o samotnou rychlost tady ale šlo spíš o fakt, že žádný podobný rekord až dosud nikdo nestanovoval.

Reklama

Související témata:
Načítám