Hlavní obsah

Škoda Octavia se začíná prodávat také jako liftback

Foto: Škoda Auto

Čtvrtá generace Octavie se poprvé v historii modelu začala prodávat nejdříve v praktičtější karosářské variantě kombi, s mírným zpožděním nyní přichází na trh také elegantnější liftback. Její ceny se nebudou nejspíš nijak lišit od kombi, dealeři již nyní přijímají objednávky, první auta budou mít na showroomech na konci ledna.

Článek

Varianta kombi dostala přednost, protože je zkrátka oblíbenější – snadno si zamilujete její příkladnou prostornost, variabilitu a praktičnost. V Česku si ji proto volí skoro 60 % zákazníků a Škoda již nyní eviduje přes 2 000 závazných objednávek. To však znamená, že na liftback zbývá stále významných 40 % prodejů, takže pokud se na ni třesete právě vy, pojďme se podívat na to, co dostanete.

Varianta liftback je sice o trochu méně praktická (ledničku do kufru asi nenacpete) a prostorná (kombi nabízí 640 litrů, liftback stále skvělých 600 litrů), na druhou stranu je díky její splývavé zádi elegantnější (bere si inspiraci u „čtyřdveřových kupé“) a také aerodynamičtější (Cd od 0,24, což by mohlo pomoci nejen spotřebě, ale i nižší hlučnosti).

Foto: Škoda Auto

Liftback je hezčí variantou nové Octavie, praktičností na kombi zase tolik neztrácí

Zbytek auta už je stejný jako u kombi – dostanete prostornou a propracovanou kabinu našlapanou komfortní výbavou (vyhřívaný volant, ergonomická sedadla s masážní funkcí) a moderní technikou (head-up displej, digitální přístroje) včetně rozsáhlé konektivity (10“ infotainment s online funkcemi, bezdrátovým Apple CarPlay a Android Auto, indukčním nabíjením a vzdáleným přístupem přes mobilní aplikaci). Samozřejmostí je dlouhý seznam sofistikovaných jízdních asistentů, které vám budou pří jízdě krýt záda (nouzové brzdění, sledování mrtvých úhlů a řidičovy únavy) a přinesou i trochu odpočinku (adaptivní tempomat a udržování jízdy v pruhu zvládnou jízdu po dálnici i v zácpě skoro samy). Více si ostatně můžete přečíst v našem rozsáhlém představení nové Octavie.

Foto: Škoda Auto

Interiér nové Octavie je útulný, kvalitní a hodně bohatě vybavený

Základní cenovka Octavie liftback je 456 900 Kč (stejná jako u kombi) pro verzi 1,0 TSI (115 koní) s manuálem, jenže to má háček – ta totiž na trh dorazí až na konci první poloviny letošního roku. Zatím si tedy musíme vystačit s omezenou nabídkou motorizací shodnou s kombi – 1,5 TSI (150 koní) s manuálem, 2,0 TDI (115 koní) s manuálem a 2,0 TDI (150 koní) s automatem DSG. Jejich ceny zatím Škoda nezveřejnila (dočkáme se již příští týden, kdy bude k dispozici i online konfigurátor), ale nejspíš se nebudou nijak lišit od aktuálního ceníku verze kombi.

Na další motory a kombinace motorů, převodovek a pohonu (k dispozici bude i verze s pohonem všech kol) si tedy ještě chvilku počkáme (nabíhat do výroby budou v průběhu roku), stejně jako na další varianty pohonu (CNG, plug-in hybrid iV) a deriváty (terénní Scout a sportovní RS).

Pokud ale nechcete čekat a už jste si svou variantu vybrali, můžete rovnou vyrazit k dealerovi, který ochotně přijme vaši objednávku. Jestli si ale novou Octavii liftback chcete nejdříve prohlédnout, počkejte do konce ledna, kdy by už všichni autorizovaní partneři měli mít auta konečně vystavená.

Reklama

Načítám