Hlavní obsah

Škoda Kodiaq RS a její velmi specifický rekord Nürburgringu

Foto: Škoda

Škoda Kodiaq RS na Nürburgringu

Rekordy legendárního „Zeleného pekla“ – tedy severní smyčky Nordschleife, se dělí do mnoha a mnoha rozličných kategorií. Je tu nejrychlejší kupé, nejrychlejší sedan, nejrychlejší čtyřkolka, předokolka nebo zadokolka. Ale aby se mezi sebou o rekord bila sedmimístná SUV?

Článek

Jen máloco je z principu tak „nesportovní“ jako sedmimístné SUV, určené pro přepravu velkých rodin nebo sousedovic dětí na fotbal. Mladoboleslavská automobilka však smýšlí trochu jinak a když už je na světě sedmimístné SUV Kodiaq, proč mu nevtisknout trochu toho sportovního ducha a neobdařit ho samolepkou „RS“ se zvučným jménem.

Zajímavé na tom je, že technické specifikace Kodiaqu RS dosud nebyly oznámeny, stejně jako celková podoba. Český medvěd se tak prohání po Nürburgringu s maskovací fólií a lze se jen dohadovat, jaký motor vlastně vozí pod kapotou. Vzhledem ke sdílení koncernové techniky se ale dá agregát poměrně snadno tipnout. Rozhodně se jedná o čtyřválcový dvoulitr a záleží pouze na tom, zda benzínový,nebo naftový. Podle některých zdrojů by mohl být Kodiaq RS první škodovkou disponující dieselem 2.0 BiTDI o výkonu 240 koní. Druhou variantou je ještě benzín 2.0 TSI o výkonu 245 koní – tedy stejný motor, jaký se objevuje v současné nejrychlejší Octavii RS 245.

Zpět ale k očekávanému rekordu. Za volant posadil tým Škodovky vůbec nejpovolanější osobu, a sice závodnici Sabine Schmitz. Sabine je s více než 30 000 najetými koly královnou Nürburgringu, stala se historicky jedinou ženskou vítězkou zdejší čtyřiadvacetihodinovky a 73 zatáček okruhu zná dokonale. Za volantem Kodiaqu si užila spoustu srandy (nebo to ve videu alespoň hraje) a zajela výsledný čas 9:29,84.

To rozhodně není nijak převratně rychlé, ale naprosto stačí k tomu, aby si Kodiaq utržil rekord za nejrychlejší sedmimístné SUV Nürburgringu. Možná to bude i tím, že se nám nepodařilo najít zmínku o jiném sedmimístném SUV, zajíždějícím rychlé kolo Nordschleife. Kdyby se o tento rekord pokusilo třeba Audi Q7 nebo BMW X5 v sedmimístném provedení, obáváme se, že Kodiaqu jeho koruna nevydrží na dlouho.

Jen pro zajímavost – rekord nejrychlejšího pětimístného SUV drží Alfa Romeo s modelem Stelvio Quadrifoglio. Italský sporťák na chůdách zvládnul okruh za 7:51,70, což je oproti škodovce rozdíl přes minutu a půl. Na druhou stranu nelze opomenout, že Stelvio podává neporovnatelně vyšší výkon 510 koní za neporovnatelně vyšší cenu.

Reklama

Načítám