Hlavní obsah

Škoda Karoq Velo je koncept zaměřený výhradně na cyklisty

Foto: Škoda Auto

Škoda Karoq Velo

Mladoboleslavská Škodovka nevyrábí jen auta a příslušenství k nim, ale také jízdní kola. K cyklistice má celkově hodně blízko, ostatně, je jedním ze sponzorů Tour de France. Možná i proto se rozhodla, že je na čase vyrobit vůz, který bude schopen splnit i nejnáročnější požadavky každého cyklisty.

Článek

Baví nás fakt, že Škodovka své heslo, tedy Simply clever, nevypouští do světa jen tak coby nafukovací balónek, jehož efekt záhy povadne, ale ve svých vozech ho se vší praktičností i naplňuje. Ať už v podobě deštníku integrovaného do dveří, škrabky schované pod víčkem nádrže nebo jednoduše smontovatelného držáku na jízdní kola. To všechno je jednoduché, ale zároveň chytré. A Škodovka zmiňované heslo naplno rozvinula i v novém konceptu, který představuje zhmotněný cyklistický sen. Jeho základem je model Karoq, tedy kompaktní SUV. Aby však posloužilo tak specifické skupině, jakou jsou cyklisté, musel projít pořádnou úpravou.

Tu ale automobilka neprovedla jen tak nahodile, ale znovu postupovala uvážlivě a nápaditě. Oslovila asi 1 500 britských cyklistů a zeptala se jich, jak by mělo vypada takové, pro ně ideální auto. A výsledek si můžete prohlédnout v galerii nebo přiloženém videu. Cyklisté prý na svých výletech, které mohou trvat i několik dnů, nejčastěji potřebují ledničku na ideálně vychlazené nápoje, případně i na chladivé gely na bolavé nohy. Dále by využili pračku, v níž se dají vyprat špinavé dresy a cyklistické oblečení, a nepohrdnuli by ani něčím na způsob myčky, s jejíž pomocí se mohou postarat o špinavé kolo.

Celkem vysoké nároky na jedno auto, co myslíte? Ale Škodovka to pojala jako výzvu. A tak jaký div, že veškeré tyto požadavky do Karoqa dostala. Navíc zatraceně stylově! Všechno výše zmíněné, tedy lednička, pračka i myčka na kola na palubě nechybí. Škodovka k tomu ale přidala pár hodně zajímavých vychytávek. Cyklisté například k autu dostanou dron, který umí startovat z přední kapoty a je vybaven systémem na sledování, což znamená, že stačí vyrazit na kolo a dron poletí za vámi jako dobře vycvičený pes. Auto je vybaveno také wifi hotspotem, takže veškeré záběry nebo fotografie je možné ihned nahrávat třeba na sociální sítě.

Všechny z vymožeností, které potřebují vodu, ji čerpají z jedné integrované nádrže, již je občas jen potřeba doplnit. Jinak je vše automatizované. Kromě toho Škodovka přidala i LED externí osvětlení, pod kterým je možno si číst, ale třeba i za tmy opravit píchlou cyklistickou pneumatiku. Nechybí ale také řada držáků jízdních kol, které najdete jak třeba na střeše, tak i přímo na palubě. Upřímně, víc už toho právě na palubu dostat asi nešlo, ale vypadá to velmi působivě. Karoq Velo je jen koncept, který má ukázat, co všechno Škodovka umí. Nicméně některé části výbavy, jako právě držáky na kola, cyklistické helmy, lahve na pití a podobné věcičky, Škodovka v nabídce má.

Využili byste takovouto cyklo verzi Škody Karoq?
Ano, moc rád
40,1 %
Ne, je to zbytečné
49,9 %
Nevím, nejezdím na kole
10 %
Celkem hlasovalo 411 čtenářů.

Reklama

Načítám