Hlavní obsah

Škoda 100 na cestách: Denně 500 km a hurá na Turecko!

Foto: Archiv Garáž.cz

V sobotu jsem poprvé psali o projektu Škoda 100 Cestách, který podporujeme a zároveň jsme se byli v sobotu odpoledne s dvojicí Urbanových rozloučit. Vyrazili na svoji dlouhou cestu po východní Evropě a Asii se svoji Škodou 100. Konečně jsme měli čas s nimi trošku pohovořit a pobavit se o přípravě a problémech, které je na cestě mohou potkat.

Článek

Rozlučka s posádkou Škody 100 byla naplánovaná na třetí hodinu na náměstí v Říčanech a přesně ve tři hodiny odpoledne také Dan s manželkou Janou dorazili ve své bílé a partnery polepené Škodě 100, kterou dva roky renovovali. A právě mé první kroky směřoval ke zmíněné škodovce. Dan mi potvrdil to, co jsem zjistil. Tady nešlo o špičkovou renovaci veteránu, ale spíše uvedení auta do dobrého a provozu schopného stavu, aby přežil celou cestu. Vše je originál a k jediným drobným úpravám došlo na podvozku. Dan vylepšil nápravy, které vystužil a k tomu přidal krycí plechy pod motor a přední nápravu. V interiéru pak ještě originální sedačky ze stovky nahradil pohodlnějšími z Favoritu.

Stovka byla naplněná až po hlavu. Náhradní díly putovaly do přední části do zavazadlového prostoru, osobní věci potom za přední sedačky a do zbylých volných prostor. Dan mi prozradil, že se snažil z náhradních dílů poskládat vše, co by se mohlo při cestě rozbít. Dokonce tu byly i náhradní zadní světlomety. I přesto si myslím, že se nelze na takovou cestu připravit dokonale a vždycky se přijde na něco, co je potřeba a zůstalo doma. S Janou jsem pak probral detaily cesty. Už včera jsme psali, že dvojice pojede přes Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Turecko, Írán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko, Lotyšsko, Litvu a Polsko zpátky do Čech. Každý den mají v plánu zhruba 500 km a k prvnímu problému se mohou dostat zhruba za čtyři dny, kdy dorazí do Turecka. Tam před několika dny proběhl pokus o převrat, byly uzavřené hranice, ale snad by všechno mělo být v pohodě. Jana se nejvíce obává o benzín v Uzbekistánu, kde s ním mají problém. Benzínek je tu sice dostatek, ale benzín v nich skoro žádný. Shánět se bude muset na černém trhu.

Jana s Danem se chystají absolvovat celou cestu tak trochu na pankáče. Spát se bude ve stanu tam, kde to místo dovolí. Tedy žádné hotely, žádná moderní technika. Jediným výkřikem moderní techniky je foťák a kamera od Olympusu. A pak tedy mobilní telefon, který dovoluje možnost sledování cesty Škody 100. Stačí, když se podíváte na tuhle stránku:  https://locatoweb.com/map/single/152776749 a tam nejen, že můžete sledovat, kde právě Barča - jak stovce posádka říká - jede, ale také jim posílat vzkazy a číst si zážitky z cesty. V tuto chvíli se posádka nachází v Rumunsku a jede zatím téměř bez zastavení.

Reklama

Načítám