Hlavní obsah

Škoda 100 L s nájezdem 1 607 km bude hvězdou české aukce

Foto: Marek Odrobina

Velice vzácná exportní Škoda 100 L z roku 1974 s doložitelným nájezdem 1 607 kilometrů opouští soukromou sbírku a míří na burzu Retro Garáž, kde si ji budete moci vydražit třeba právě vy. Jak je ovšem možné, že auto skoro nic nenajelo? Čím jsou kilometry doloženy a v čem všem se vývozní model liší od toho našeho domácího?

Článek

Tak tohle se poštěstí málokdy, zvláště pak v našich českých končinách. Ze soukromé sbírky míří na letní burzu Retro Garáž vzácná exportní Škoda 100 L z roku 1974 s doložitelným nájezdem pouhých 1 607 kilometrů. Jako každý zajímavý vůz, má i tento skvost svůj příběh, jehož součástí můžete být už za pár dní i vy. Schválně si nejprve přečtěte kus zajímavé historie...

Foto: Marek Odrobina

Škoda 100 L ze Švédska má najeto jen 1 607 km

Zelená (kód barvy 5051) „hundrtka“ byla původně vyrobena pro Švédské království, přičemž o její dovoz do země určení se postaral tehdejší oficiální (zastupující) importér – společnost Zetor Sweden AB.

Automobil poté bydlel v jednom ze středisek Škodovky, kde většinu času spolu s kolegy typu 110 R a 130 RS stál. Sem tam se některý z jmenovaných kousků dostal i na silnici, nicméně žádné velké výlety. Není tedy divu, že když došlo na prodej této sbírky plné zachovalých unikátů, byly skoro všechny téměř ihned prodané.

Foto: Marek Odrobina

V těchto místech stovky rády korodují, zde jsou však plechy naprosto zdravé

Tuzemský sběratel a nadšenec Antonín Šašek však onen zelený vůz získal, a to díky určitým kontaktům na švédskou rodinu, která měla s výprodejem vzácných škodovek co dočinění.

Díky nízkému nájezdu a vhodnému skladování je automobil v originálním stavu, bez koroze, nebouraný, nelakovaný. Rovněž v interiéru to stále voní novotou, sedadla ladně pérují, stropnice perfektně sedí, palubní deska nejeví známky popraskání.

Foto: Marek Odrobina

Jenom pro pořádek, žádnou elektroniku nebo wifi uvnitř rozhodně nehledejte

K automobilu, jehož zadní kola pohání vzadu uložený vodou chlazený čtyřválec, náleží také uživatelský manuál, servisní kniha, technický průkaz a protokoly z technických kontrol, které potvrzují nízký nájezd činící 1 607 kilometrů.

A protože jde vývozní model, má skandinávská „hundrtka 1974“ navíc stěrače předních světel, chromované pravé zpětné zrcátko, samonavíjecí bezpečnostní pásy švédské značky Klippan vpředu, bezpečnostní pásy vzadu a stabilizátor zadní nápravy.

Foto: Marek Odrobina

Všimněte si třeba originálních stěračů čelních světel

Tento vzácný stroj bude dne 27. 6. 2021 na letní burze Retro Garáž v Lysé nad Labem nejen k vidění, ale také k vydražení. Půjde totiž o hlavní hvězdu aukce, kde na vás čekají ještě například modely Fiat 850 SC, Čezeta (skútr), Jawa 21 Pionýr, Jawa 175/477 Sport, Škoda 1201, Fiat Mirafiori a další.

Jistě se ptáte na cenu, takže si možná podržte klobouky, čepice nebo raději samotné vlasy. Takové podobné stroje, ale v mnohém horší stavu a s daleko vyšším nájezdem, se v minulosti prodaly za 400 i 600 tisíc korun. Může se tedy stát, že tato zelená stovka atakuje magickou hranici jednoho milionu korun. Tedy uvidíme…

Takže připomínáme, neděle 27. 6. 2021, Retro Garáž, Výstaviště Lysá nad Labem – burza, vetešárna, aukce a zelená Škoda 100 L z roku 1974 s nájezdem 1 607 kilometrů, která hledá nový domov. Tak co, dorazíte?

Reklama

Načítám