Hlavní obsah

Silničáři v Praze jsou už připraveni na nadcházející zimu

Foto: TSK Praha

Silničáři jsou na zimu připraveni

Venku to na nějakou velkou zimu zatím nevypadá, ale i ze dne na den bychom se mohli dočkat mrazů a první sněhové nadílky. Silničáři jsou prý na takovou situaci letos plně připraveni a první sníh je nezaskočí. Například TSK hl. m. Prahy má hotový plán zimní údržby komunikací, který definuje postupy prací na komunikacích na celém území metropole.

Článek

TSK tvrdí, že má plně připraveny sklady posypového materiálu, techniku ale i automatický protinámrazový systém. A my doufáme, že to tak opravdu je, protože TSK má ve své správě 2 216 kilometrů z 3 762 kilometrů komunikací na celém území hlavního města, což rozhodně není málo. Zbylý počet komunikací, o délce 1 546, spravují ostatní správci. Praha je, co se údržby silnic týče, rozdělena na tři základní kategorie. Nejvýznamnější dopravní tepny jsou zařazeny do I. pořadí a TSK zde, ostatně, jak nařizuje zákon, zmírňuje následky a závady ve sjízdnosti do 4 hodin od výjezdu techniky.

U páteřních komunikací, označených jako I.a, se doba zkracuje na 2 hodiny od výjezdu. Místní komunikace zařazené do II. a III. pořadí přicházejí na řadu až po ošetření nadřazených komunikací a to do 12 hodin a u komunikací III. pořadí platí, že se začíná po úklidu komunikací I. a II. pořadí nejpozději však do 48 hodin.

Pro první pořadí je připraveno 71 sypačů, pro druhé a třetí pořadí 51 mechanizmů s tím, že, pokud budou volné sypače z prvního pořadí, mohou pomoci. K tomu má TSK dvě sněhové frézy, které pomohou s velkými závějemi a jeden sypač speciálně pro operativní zásahy Integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, záchranky a policistů. Pokud vás, ostatně stejně jako nás, zaujaly pouze dvě frézy, pak nezapomínejme na to, že v Praze nebyly závěje, které by je vyžadovaly, už řadu let. Frézy tedy nejsou nijak zvlášť potřeba.

K tomu všemu má TSK plně připraveny a řádně vyzkoušeny lokality s automatickým protinámrazovým postřikem. Ty každou zimu fungují asi nejlépe, jen tento chemický koktejl není úplně dobrý pro naše auta. Ovšem bezpečnost má přednost před autem, o tom žádná. Tyto lokality najdete na Vysočanské radiále (přemostění Kbelské), Vysočanské estakádě, Wilsonově (přemostění u Bulhara), ulici K Barrandovu (sjezd na Barrandovský most), na Jižní spojce (přemostění u Mitasu), ve Strahovském tunelu (přemostění Plzeňské ulice) a Pod Krejcárkem. Tak uvidíme, jak se TSK první, a i všechny následné sněhové nadílky podaří letošní zimu řešit. Buďme ale shovívaví. Silničáři nemohou být naráz všude a věřme, že opravdu dělají vše proto, aby nám, řidičům, zimní cestování co nejvíce zjednodušili.

Reklama

Související témata:
Sypač
Načítám