Hlavní obsah

Shelby F-150 – Extrémní osmiválcový pick-up se 775 koňmi

Foto: Shelby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější čtrnáctá generace populárního pick-upu Ford F-150 se prodává už několik měsíců, a zatímco Ford pracuje na vylepšené sportovní verzi Raptor R, nejslavnější americký tuningový úpravce představuje svou extrémně rychlou verzi – Shelby F-150 s nejvyšším výkonem až 775 koní!

Článek

Sportovně zamýšlený Ford F-150 Raptor se oficiálně představil začátkem letošního roku, ale zatím se prodává pouze s přeplňovaným 3,5litrovým V6 EcoBoost (tradičnější V8 bude specialitou ostřejší verze Raptor R), a tak tuneři ze Shelby American sáhli po obyčejnějším Fordu F-150 Lariat s pětilitrovým osmiválcem Coyote a vyvinuli nejsilnější pick-up v historii své společnosti.

Ve standardním provedení za přibližně 2,3 milionu Kč je Shelby F-150 relativně klidným beránkem, protože má nejvyšší výkon „pouhých“ 395 koní. Opravdová klukovská sranda začíná teprve, když úpravci zaplatíte dalších zhruba 170 tisíc korun. Za tenhle příplatek totiž nadopuje motor vašeho pick-upu kompresorem a nejvyšší výkon rázem vystřelí na bláznivých 775 koní.

Foto: Shelby

Shelby F-150 má v základním naladění jen 395 koní, ale díky kompresoru výkon vystřelí na 775 koní

Výrazně vyššího výkonu inženýři Shelby nedosáhli jen namontováním kompresoru Whipple. Spolu s ním na motor namontovali také nové sací potrubí z uhlíkových vláken a s propustnějším vzduchovým filtrem, větší škrticí klapky, výkonnější palivové vstřikovače, účinnější chlazení a hlasitý výfukový systém Borla.

V Shelby se však nevěnovali jen hnacímu ústrojí a zapracovali také na podvozku. Na svou nejvýkonnější F-150 použili masivní tlumiče Fox s vnitřním obtokem a zvýšili světlou výšku oblíbeným lift-kitem BDS. Vytuněná verze pak jezdí na 22palcových kolech Shelby obutých do 35palcových pneumatik BF Goodrich All-Terrain KO2, takže se Shelby F-150 se svým extrémním výkonem neztratí ani v terénu.

Foto: Shelby

V Shelby se rádi chlubí jménem společnosti, a proto se na F-150 vyskytuje skoro v každém rohu

V automobilovém světě se ví, že Shelby miluje předvádění svého jména a pick-up Shelby F-150 je toho důkazem. Obrovský nápis Shelby na masce chladiče nelze přehlédnout, a kdybyste při obcházení mamutích rozměrů tohoto vozu náhodou zapomněli na jeho výrobce, úpravce vám to kolem dokola připomene ještě několikrát.

Po vzoru klasických upravených Shelby Mustangů nechybí rychlé pruhy Le Mans, mohutná kapota má funkční průduchy a na obou bocích pak najdeme zmínky o výkonu motoru pod ní. To je z toho důvodu, aby si vámi přejížděný řidič rychle uvědomil, že nemá cenu se snažit tenhle pick-up dojet a předjet nazpátek. Interiér je vylepšen černým čalouněním s červeným prošíváním a nápisy Shelby, přičemž je obložen karbonovým dekorem.

Extrémní Shelby F-150 se vyrobí v omezeném počtu 600 kusů, z nichž každý bude mít vlastní sériové číslo, které bude zapsáno v oficiálním registru úpravce. K dispozici bude zejména na americkém trhu, ale pár exemplářů bude prodáno i zákazníkům ve vybraných evropských zemích.

Reklama

Související témata:
Načítám