Hlavní obsah

Seznamte se s GangRenou, motorkou jezdce z apokalypsy

Foto: @thebikephoto

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak by vypadala motorka s osmiválcem z Lexusu? Jeden ruský bloger tenhle nápad úspěšně zrealizoval

Že je Rusko zemí neomezených možností, o tom vážně není pochyb. Důkazem je tamní bloger Artem Boldyrev, který stvořil šílený motocykl nazvaný GangRena vybavený motorem V8 z Lexusu a automatem. Jezdec při vyjížďkách navíc používá přilbu obávaných pistolníků z postapokalyptické videohry Fallout, čímž straší všechny kolem. Tenhle bizarní příběh vážně stojí za to.

Článek

Je tomu už přes dva roky, co šílený motocykl s příznačným názvem GangRena poprvé vyděsil obyvatele Jekatěrinburgu, kteří měli to „štěstí“, že za jeho řidítky spatřili blogera Artema Boldyreva, navíc vyzdobeného přilbou připomínající ochranu hlavy obávaných pistolníků z postapokalyptické videohry Fallout.

Foto: @thebikephoto

Gangréna (sněť) je nebezpečný stav ohrožující pacientův život. Jde o tzv. druhotně změněnou odumřelou tkáň, která se přetvořila většinou vlivem bakteriální infekce

K myšlence stvořit GangRenu dovedla umělce jízdní zkušenost s klasickým severoamerickým motocyklem vybaveným vidlicovým osmiválcem. Tento koncept se blogerovi zalíbil, ale neoslovilo jej zámořské provedení, proto se rozhodl požádat kamaráda Kosťu o pomoc a představit světu svoji vlastní zhmotnělou ideu.

Stroj měl být určen pro dlouhé a pohodlné cestování, takže když se šikovným Rusům připletl do cesty 300koňový osmiválec z Lexusu a automatická převodovka, neváhali. Součástí zástavby byla také montáž objemné palivové nádrže, komfortního odpružení a rozvod pohonu zadního kola pomocí dvou řetězů.

Foto: @thebikephoto

Kvůli ruským zákonům smí být GangRena nejvýše tři metry dlouhá, což působilo během stavby lehké technické komplikace

Hnané kolo je skutečně obří, disponuje šířkou 360 milimetrů a pochází ze Spojených států amerických. Možná se pozastavujete nad tím, proč kreativci použili dva řetězy. Podle Boldyreva by pouhá jedna strana nemusela zvládnout silný nápor točivého momentu, vlivem čehož by mohlo dojít k nežádoucí rotaci mašiny.

Foto: @thebikephoto

Motorka GangRena má dva pohonné řetězy, to kvůli bezpečnému přenosu sil na zadní kolo

A to vážně nechcete, abyste s motorkou vážící 600 až 750 kilogramů hráli nuceně twister. Podle Artema však její řízení není složité, důležité je znát fyziku pohybu jednostopých vozidel. Během jízdy se údajně potýkáte jen s problémy většiny motocyklů se širokou zadní pneumatikou, vlnitý nebo rozbitý (děravý) asfalt totiž může při kontaktu s hranou kola zapříčinit pád jezdce, a to i v nízké rychlosti.

Na ulicích hlučná a divoká mašina veřejnost děsí, nicméně mnoho lidí si blogera fotografuje, natáčí, vyptává se ho anebo se prostě jen usmívá. Sám autor říká, že nejde o klasiku, ale o brutální monstrum. Problémy s policií údajně také nenastaly, čemuž se vlastně ani trochu nedivíme. No kam se hrabou se svými výtvory hoši z Orange County Choppers, že?

Fotografie v článku byly užity s laskavým svolením @thebikephoto. Více povedených snímků motocyklů najdete na stejnojmenném instagramovém účtu. Samotný blogger Artem Boldyrev (*1985) zemřel dne 10. 6. 2019 v 18:15 na moskevské dálnici v oblasti Domodedovo, když řídil motocykl BMW nohama a u tohoto úkonu psal textovou zprávu. Jeho život ukončil náraz do vozu značky Fiat.

Reklama

Načítám