Hlavní obsah

Truhlářská firma vyvinula karavan, který si klidně postavíte sami. Překvapí příznivou cenou

Foto: Chesapeake Light Craft

Ideální karavan pro vodáky je ze dřeva, na střechu klidně upevníte kánoi a v kuchyňce uvaříte oběd. Co víc je potřeba?

Společnost Chesapeake Light Craft pracuje se dřevem už přes 25 let a svoji reputaci si vybudovala zejména výrobou plachetnic, kajaků a surfů, které si šikovní (nebo odvážní) zákazníci mohou smontovat svépomocí doma. Nově se však tato firma pustila do karavanů.

Článek

Lidská kreativita opravdu nezná mezí. Teď je to rozhodně myšleno v dobrém slova smyslu, protože společnost Chesapeake vyvinula parádní dřevěný karavan, který na trhu pravděpodobně nemá obdoby. Ba co víc – můžete si ho postavit sami!

Foto: Chesapeake Light Craft

Dřevěný konstrukce je poměrně variabilní, a tak se dá ukotvit na téměř jakýkoli vozík. Případně je možné jeden pořídit přímo od firmy

Kapkovité kompaktní karavany, jako je tento, musí přirozeně využít každičký centimetr vnitřního prostoru, oproti stanu však nabídnou stále lepší ochranu před povětrnostními podmínkami, zároveň pojmou nejdůležitější vybavení a lákají na příznivé ceny.

Uvnitř vidíme poměrně jednoduchou kuchyňku s jednou plotnou na vaření, kromě pracovní plochy je tu i (jak jinak než dřevěné) prkénko na krájení. Krom toho zde najdeme spoustu úložných prostor pro skladování ať už talířů, nádobí, různého koření a dalšího kulinářského vybavení.

Uvnitř najdeme prostor pro spaní, který pojme matraci o rozměrech 180 × 200 centimetrů, takže se na ní bez problému dvě dospělé osoby vyspí. Cirkulaci čerstvého vzduchu lze vyřešit buď pomocí větracích otvorů střešního okénka, nebo případně i malých 12V příplatkových větráků.

Foto: Chesapeake Light Craft

Ve vodáckém duchu má karavan i kuchyňku. Nechybí vařič, pracovní plocha a spousta úložných prostor

Pěnová stropnice odpuzující vodu a pomáhá zabránit její kondenzaci v interiéru, jinak je vnitřní „kajuta“ velmi jednoduše řešená – někdo by mohl říct i strohá. Za příplatek lze mít ovládací panel elektrického systému, LED osvětlení, rádio nebo adaptér na 12V zásuvky.

Výrobce počítal s tím, že dřevěná konstrukce bude muset vyhovovat širokému spektru zákazníků s různými typy vozíků, a tak je konstrukce poměrně variabilní. Kdo však v tomto směru uvítá pohodlí, je možné koupit vozík přímo od firmy, který je uzpůsoben pro konstrukci tohoto malého karavanu.

Foto: Chesapeake Light Craft

Tyto kompaktní karavany prostorem nepřekypují, poskytují však lepší ochranu před vnějšími vlivy než stan. Stropnice je tu například potažena speciální pěnou, která zamezuje srážení vody

Vítaným (byť příplatkovým) vybavením by mohl být speciálně navržený výsuvný nosič pro uskladnění kempingového nebo plážového vybavení. Zajímavé je, že nosič se neupevňuje na střechu, ale na spodní část karavanu. Pro uložení drobných a středně velkých předmětů pak lze použít ještě úložný box v přední části.

Firma pro sestavení dodá veškerý materiál, a to včetně překližkových šablon, výztužné sklolaminátové konstrukce nebo epoxidovou pryskyřici pro následné zpevnění. V kombinaci s předem vytvarovanými dřevěnými díly a jednoduchým a přehledným návodem by měl být konstrukce (údajně) schopen i začátečník.

Cenově dřevěný karavan začíná na částce 2 995 dolarů (75 tisíc Kč), to nejdůležitější tedy zákazník dostane za poměrně lidovou cenu. Konečnou cenu už může navýšit jen příplatek za onu úhlednou kuchyňku v hodnotě 469 dolarů, tedy zhruba 12 tisíc korun. Za přední úložný box si firma účtuje dalších 369 dolarů (cca 9 tisíc korun). Vozík pak podle velikosti kol vyjde na 54 až 57 tisíc Kč.

Výrobce Chesapeake Light Craft je skupina 18 nadšenců, kteří mají rádi nejen aktivní životní styl, ale i řemeslnou práci a pochopitelně také plavbu lodí. Už v listopadu 2010 se jim podařilo prodat stavebnici s pořadovým číslem 20 000, v roce 2020 už se dostali na číslovku 40 000 – a tento kompaktní a zároveň elegantní karavan jistě pomůže tato čísla dále navyšovat.

Reklama

Související témata:
Načítám