Hlavní obsah

Obytný přívěs z Dánska je k mání i v Česku. Fabie ho ale neutáhne

Foto: Jan Majurník

Tenhle obytný krasavec pochází z Dánska, navíc se nebojí ani terénu

Skandinávské Dánsko se chlubí řadou předností, např. vysokým HDP, kvalitou života, rozvinutou ekonomikou, tučným zdaněním a také obytným přívěsem Hero Camper, který je připraven zdolat kdejakou terénní nástrahu. V rámci bratislavského autosalonu jsme si jeden takový kousek prohlédli, takže nyní víme, co umí, kolik stojí a zdali jej koupíte i u nás.

Článek

Na výstavišti Incheba v Bratislavě jsme při příležitosti autosalonu u stánku Campermaniacs narazili na dánský obytňák Hero Camper, který se mimo robustního vzhledu chlubí světlou výškou činící 33 cm. Na pohled i omak odolně zkonstruovaný model tradičních tvarů nabídne ještě terénní pneumatiky, externí úložné prostory nebo třeba kovový žebřík.

Foto: Jan Majurník

Hero Camper nabídne malou kuchyňku a prostor pro vaření

Obytný přívěs pojme dvě osoby, jimž poskytne lože s matrací o atypických rozměrech 150 × 206 cm, přičemž další dva dospělí se mohou ubytovat nahoře ve střešním stanu. Díky proporcím a chytrým řešením můžete do přípojného bydlíku nastěhovat půlku obýváku i kuchyně, což však s sebou nese určitou hmotnostní nevýhodu.

Dle provedení váží celek od 830 kilogramů do 1 200 kilogramů, takže vám jako tažné vozidlo nepostačí obyčejná fabie, ale musíte povolat do akce nějaké silnější fáro, potažmo nějaký kvalitní off-road.

Foto: Jan Majurník

Hero Camper váží od 830 kg do 1 200 kg

Hero Camper je určený pro dlouhodobější kempování, proto v jeho útrobách objevíte kuchyňský dřez, vodní nádrže, lednici, akumulátory nebo převodníky napětí. Součástí výbavy může být taktéž rezervní kolo, vyrovnávací podpůrné nohy a několik druhů volitelných nezávislých topení (bufiků) i solárních panelů.

Foto: Jan Majurník

Uvnitř je místa habaděj, stejně jako na lůžku samotném

Na místě jsme se dozvěděli, že v základu přívěs stojí okolo 16 000 eur bez daně (cca 400 000 Kč), zatímco vybavený model na fotkách má hodnotu cirka 26 400 eur bez DPH (650 000 Kč). Dánský model Hero Camper lze koupit také v Česku a samozřejmě si jej můžete rovněž půjčit, což je před případným nákupem to nejrozumnější řešení.

V Bratislavě ovšem byly i jiné zajímavosti. Na témže stánku jsme detailně prozkoumali lehký a vysoce stylový obytný přívěs Mink, který se sice vyrábí v Lotyšsku, ale je zkonstruovaný do islandských podmínek. Další atrakcí bylo čínské SUV Dongfeng Glory 500 mířící také do Česka, a to za velmi zajímavou cenu, byť s určitými kompromisy v oblasti bezpečnostní výbavy.

Reklama

Načítám