Hlavní obsah

Obyčejná dodávka skrývá zajímavý a barevný obytňák. Němci udělali ze Zafiry povedený bydlík

Foto: Irmscher

Lehce vytuněná bílá dodávka na obřích černých kolech skrývá interiér inspirovaný bytovou architekturou sedmdesátých let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnici je potkáváte denně. Traduje se, že je řídí mizerní řidiči a že si na ně musíte dávat pozor. Vozí balíčky i těžké náklady, zkrátka na co si jen vzpomenete. A každý z nás ji občas potřebuje. Ano, řeč je o obyčejných bílých dodávkách. Tahle je ale výjimečná, stačí se kouknout dovnitř.

Článek

Říká vám něco jméno německého úpravce Irmscher? Do parády si bere vozy několika značek, ale jeho primární specializací jsou Opely. Hlavně jeho starší kreace berou dech (v různém slova smyslu), tihle Němci se toho totiž nikdy nebáli, jak designu, tak mechanických úprav. Jejich nejnovějším počinem je ale dodávka. Jde o Zafiru, tedy dvojče Fiatu Scudo, kterou společnost nazývá Cross iS2, a je to malý obytný vůz.

Irmscher vezme dodávku a upraví kabinu, aby ji přeměnil na kompaktní obytný vůz s kýčovitou kabinou. A udělá i pár změn zvenku, aby byl exteriér poutavější. Odstraní znak z masky chladiče, použije svoje vlastní mřížky, na zadní do stran otevírací dveře namontuje střešní boiler a auto posadí na 18- nebo klidně 20palcová černá kola. Líbit se vám to nemusí, ale určitě si toho všimnete.

A podobě je to i s interiérem. Když otevřete posuvné dveře, rovnou se před vámi objeví kuchyňský kout ve tvaru L s dřezem, lednicí a bambusovou pracovní deskou. Aby kabina získala šmrnc, zvolil výrobce trochu neobvyklou a hodně retro barvu baby blue. V kombinaci s kovovým kováním a masivní kovovou nohou podpírající otočný stolek to vypadá jak ze sedmdesátých let. Ale to je verze, co je na fotkách, ve skutečnosti má kupující na výběr z několika barev a povrchových úprav. Takže se neděste.

Kabina má také několik praktických funkcí. Výsuvná zásuvka u posuvných dveří skrývá dvouplotýnkový plynový sporák. Již zmíněný otočný stolek si můžete dát i ven, takže získáte další prostor pro přípravu jídla.

V autě se pohodlně vyspí dva dospělí, mezi sedačky nainstalujete zdravotní matrace. Všude jsou USB zásuvky, ale výrobce se nezmiňuje o tom, jak je vyřešeno jejich napájení, jen je na fotkách vidět, že jedna z polic má dokonce bezdrátovou nabíječku pro váš mobilní telefon. Neudává se ani, jak je to vyřešeno s vodou, ale na jedné fotce je vidět připojovací venkovní sprcha.

V Irmscher je možná tak skoupí na slovo, protože Cross iS2 je zatím plánovaným přírůstkem než autem, které už by měl v nabídce. Ale pokud vás to zaujalo, pak víte, co máte sledovat. Nebo to můžete brát jako inspiraci.

Reklama

Načítám