Hlavní obsah

Kuchyň s postelí na cestách. K mání je kempingová sada pro nástupce legendárního Busíku, typ ID.Buzz

Foto: Ququq

Německá firma Ququq razí heslo „Můj dům – můj hrad“. Jinými slovy – svůj pojízdný hrad si můžete vozit všude s sebou

Není tajemstvím, že nový VW ID.Buzz je více než vhodným kandidátem pro obytnou vestavbu – má to koneckonců v genech. Právě původní VW Typ 2 byl jakýmsi předskokanem současného „dodávkového života“, který se teď rozvíjí. Německá firma Ququq se tedy rozhodla využít příležitost

Článek

VW ID.Buzz je víc než jen moderní interpretace ikonického VW Typ 2. Do určité míry jde také o reakci na současné módní trendy v podobě vestaveb, obytných vozů, karavanů a celkově takzvaného „vanlife“ životního stylu, který je po několika dekádách opět v kurzu. A ID.Buzz se k tomu přímo nabízí.

Foto: Ququq

Obytný vestavný set BusBox je skladný, kompaktní a překvapivě robustní. Ukrývá vše potřebné, co se na cestách může hodit. A dostupný je i pro klasický Multivan!

Nový produkt německé specializované firmy Ququq má obchodní název BusBox-4 a v je navržen tak, aby dobrodruhům z celého světa poskytnul všechno nezbytné vybavení potřebné pro strávení dovolené v autě. Nakonec bylo tohle vybavení elegantně zakomponováno do velkoprostorové karoserie nového Busu, pardon, ID.Buzzu.

O jakém vybavení je tedy vlastně řeč? No, málokoho z nás asi překvapí přítomnost dřezu, dvouplotnového vařiče, 10litrového zásobníku na pitnou vodu nebo šikovného stolku, který poskytne potřebnou pracovní plochu k přípravě jednoduchých pokrmů.

Chytrý kempingový komplet v sobě ukrývá ještě úložné prostory a box pro vychlazení oblíbené chmelové „limonády“. Možná ještě důležitější však je, že díky chytrému uspořádání tvoří vodorovnou plochu pro skládací postel s matrací o rozměrech 195 na 125 centimetrů, kde se dvě dospělé osoby bez problému vyspí.

Foto: Ququq

Dvouplotnový vařič, malá chladnička, skládací postel s matrací ze „studené“ pěny… je potřeba snad něco víc?

Poměrně velkou výhodou budiž fakt, že konstrukce kempingového setu od Ququqa je tak promyšlená, že nejsou zapotřebí žádné zásahy do původní konstrukce vozu – set je tedy možné bez problému doobjednat zvlášť. Jediným „zásahem“ tu zůstává manipulace se sedadly – výrobce však neuvádí, zda stačí zadní řadu sedadel pouze sklopit, či je potřeba ji vyjmout úplně.

Sada BusBox určená převážně pro vozy VW ID.Buzz a Multivan bude cenově začínat na částce 2 990 eur, tedy cca 75 tisíc Kč, přičemž první zákazníci se z nového rozšíření budou těšit v průběhu listopadu. Přesto je docela dobře možné, že vzhledem k současným trendům jde jen o první z mnoha podobných vestaveb pro typ ID.Buzz – prostor na trhu tu rozhodně je.

Firma Ququq sídlí v německém Hattingenu, necelých 30 km východně od Essenu. Firma vychází z pěti základních pilířů, které se dají shrnout jednoduchými slovy – kompaktní, rychlý, pohodlný, robustní a kompatibilní.

Kompaktní rozměry umožňují jednoduché zakomponování do konstrukce všemožných vozidel. Rychlá obsluha pomáhá šetřit čas – postel je složena doslova za pár minut a kuchyňka je připravena ke kuchtění prakticky okamžitě, jak uvádí firma na svých webových stránkách.

Matrace z takzvané studené pěny a praktický dvouplotnový vařič nabízejí potřebný komfort a pohodlí. Za zmínku stojí i překvapivě robustní konstrukce z hliníku, voděodolného multiplexu a nerezové oceli – to vše je ruční výroba, na což jsou u firmy Ququq náležitě pyšní. A konečně kompatibilita odpovídá ohromné univerzálnosti samotné konstrukce – set lze zakomponovat do všemožných druhů kompaktních dodávek.

Jakých dodávek, ptáte se? Kromě technokratického elektromobilu ID.Buzz je konkrétně set BusBox dostupný i pro klasický Multivan. Základ konstrukce však umožňuje velké možnosti přizpůsobení, a tak najdeme set i pro další vozy od Citroënu Berlingo a VW Caddy přes Land Rover Defender a Mercedes třídy G až po takový Mercedes Sprinter a Renault Master.

Reklama

Načítám