Hlavní obsah

Apokalypsa vítána: Vzduchotěsný a neprůstřelný terénní karavan stojí jako nová Škoda Superb

Foto: Mammoth Overland

Tento obytný přívěs je ideální pro fanoušky katastrofických filmů – interiér je vzduchotěsný díky hermetickým dveřím a kdo si neváhá tučně připlatit, může mít dokonce neprůstřelný vnější plášť.

Způsobuje vám současná geopolitická situace ve světě neklidné spaní, ale rádi cestujete? Pak firma Mammoth Overland myslela přesně na vás. Jejich zbrusu nový obytný přívěs je postaven tak, aby se v něm dalo přežít celé dny, a to i za těch nejnepříznivějších podmínek – lesními požáry nebo vzpourami lidu počínaje a globálními vojenskými konflikty konče.

Článek

Dá se ještě v dnešní době objevit skulina na trhu s obytnými vozy a přívěsy? Většina z nás by si patrně pomyslela, že ne, jenže firmě Mammoth Overland se to podařilo. Inženýři této firmy z města Woodinville v americkém státě Arizona totiž přišli s přívěsem, který je vzduchotěsný s vlastní filtrací vzduchu, a když na to přijde, může být doplněn klidně o neprůstřelný vnější plášť.

Jak asi všichni tušíme, tento obytný přívěs vznikl pro případ, že by se něco, jak se říká, šeredně pokazilo – proto mu také lidé od Mammoth Overland říkají ELE, což je zkratka pro velmi romantické označení Extinction Level Event, tedy volně přeloženo „stav hrozícího vyhynutí“. Prakticky jde o jakýsi pojízdný bunkr, takže pro fanoušky katastrofických scénářů jde o docela velké terno.

Vůz má obrněnou přední část i podlahu s kluznými plochami pro jízdu v terénu, za příplatek je dokonce možné pořídit neprůstřelné opláštění. Součástí vybavení je integrovaný sprejový systém pro rozhánění medvědů, pro případ „havárie“ tu jsou takzvané hermetické neboli tlakové dveře podobné těm, které známe třeba z ponorek. Když je vzduch čistý, je možné otvorem ve střeše vypustit dron a zahájit průzkum terénu.

Foto: Mammoth Overland

Terénní přívěs od Mammoth Overland disponuje nepřeberným množstvím vybavení. Kromě venkovní kuchyňky s plynovým vařičem a sprchy s teplou vodou je tu lékárnička, rezervní kolo či kvalitní sekera Fiskars. Asi na zombíky…

Uvnitř však najdeme překvapivě solidní vybavení včetně televize o úhlopříčce 32 palců nebo internetový přijímač Starlink, nechybí však ani staré dobré rádio – o jodových tabletách výrobce kupodivu nic neuvádí.

Když je vzduch čistý, výklopná kuchyňka umístěná v zádi umožňuje připravit teplé jídlo díky dvouplotnovému plynovému vařiči, součástí kuchyňky je i nerezový dřez a volitelně je k dispozici venkovní výsuvná markýza.

K dalšímu vybavení patří třeba lékárnička, výsuvná venkovní kamera pro monitorování vetřelců (či snad Vetřelců?), zálesáci jistě ocení kvalitní sekeru od vyhlášené značky Fiskars, pro případ volání přírody je tu přenosná chemická toaleta, přívěs však ukrývá i výsuvnou venkovní sprchu s ohřevem vody.

Uvnitř najdeme několik úložných prostor, chladicí box pro uskladnění potravin, které snadno podléhají zkáze, či uzamykatelnou schránku pro uložení cenností. Přívěs jezdí na odolných 17palcových discích obouvajících 31palcové terénní pneumatiky – zákazníci mohou volit mezi značkami BFGoodrich a Nitto.

Foto: Mammoth Overland

Uvnitř cca 4 metry dlouhého a přes 2 metry širokého přívěsu se ukrývá velká matrace o rozměrech 196 × 193 cm, nespočet úložných prostor a kompaktní chladnička pro uchování netrvanlivých potravin.

„Model ELE jsme navrhli a postavili podle standardů leteckého průmyslu,“ nechal se slyšet Scott Taylor, šéf společnosti Mammoth Overland. „Odolá všem nástrahám reálného světa, které na obytné přívěsy čekají, a to od lesních požárů po společenské nepokoje. Průzkumníci a cestovatelé, kteří si náš produkt pořídí, mohou cestovat křížem krážem v naprostém bezpečí.“

Pro naši lepší představu měří „apokalyptický“ přívěs na délku téměř přesně 4 metry, na výšku má 2 metry a široký je 2,2 metru – díky tomu se do interiéru vejde matrace o rozměrech 196 × 193 cm, pohodlně se tedy uvnitř vyspí dvě osoby, v případně nutnosti tu však najdou nocleh až čtyři lidé. Pozoruhodné je, že i přes poměrně výkonnou 100Ah baterii se podařilo udržet suchou hmotnost na velice slušných 750 kilogramech.

Tento pozoruhodný výtvor a dost možná jeden z prvních obrněných karavanů svého druhu se poprvé představil na výstavě Overland Expo West ve městě Flagstaff v americkém státě Arizona a firma uvádí základní cenu 67 tisíc dolarů (cca 1,5 milionu korun).

„Ellie“, jak přívěsu přezdívají lidé z firmy Mammoth Overland, rozhodně nepatří k nejlevnějším, na druhou stranu má téměř veškeré vybavení už v základu. S výjimkou neprůstřelného pláště, ten je za příplatek 25 tisíc dolarů (550 tisíc Kč). Což je jako cena za přežití vyložený pakatel…

Reklama

Načítám