Hlavní obsah

Americký obytňák z roku 1974: Jedno z prvních „dodávkových“ bydlení s krásným dřevěným interiérem

Foto: Bring A Trailer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kempování v obytných dodávkách je stále oblíbenější cenově dostupnou zábavou dobrodružných nadšenců. Dnes velmi populární „van life“ má ale delší tradici, než si možná myslíte. V americké inzerci se totiž objevil parádní obytný Dodge, který nám dává nahlédnout na počátky obytných dodávek. Přijel na svět jen pár let poté, co se užitkové dodávky objevily na tamních silnicích.

Článek

„Van life“ je bydlení v obytných dodávkách i jeden z nejnovějších trendů kempování. Jenže fakticky není tak revoluční, jako se některým nadšencům zdá. Obytňáky mají dlouhou tradici, během níž se výrobci obytných vestaveb snaží vsadit snad na cokoliv, co může být ideálním základem. A důkazem je i tato americká dodávka Dodge.

Vůbec první moderní dodávky se v Americe objevily už koncem šedesátých let a vy se nyní koukáte na jednu z vůbec prvních. Je jí Dodge Tradesman z roku 1974, stojící na užitkových vozech Dodge série B a předcházející pozdějším i dnešním dodávkám RAM. Už v sedmdesátých letech si ji ale vzali do parády američtí specialisté Open Road a vytvořili obytňák, jaký je dnes ikonickou klasikou probouzející nostalgické vzpomínky.

Foto: Bring A Trailer

Kempování v dodávkách je staré jako dodávky samy. Už v sedmdesátých letech si je začali vybírat specializovaní výrobci obytných vestaveb do aut

Jak vidíte, lidé spí v obytných dodávkách už celé dekády. Sedmdesátá léta současně byla obdobím, kdy obytňáky začaly být větší, složitější a byly stále častějším jevem na silnicích a dálnicích. A sedmdesátá léta byla také obdobím, kdy se začaly objevovat i specializované společnosti věnující se obytným vestavbám na míru.

Tehdejší zástavby sice pochopitelně nenabízely kvalitu nebo až ohromující vybavení a technologie dnešních dnů, ale i přesto jsou tehdejší obytné dodávky považovány za zlatou éru kempování. Pečlivě udržované a opečovávané přeživší klasické obytňáky navíc představují zajímavou investiční záležitost, za jakou se všichni nadšenci s radostí otočí.

Foto: Bring A Trailer

Z dnešního pohledu je vestavba velmi jednoduchá, ale díky kuchyni, sprše a toaletě nabízí to nejdůležitější

A nadšení pro klasické obytňáky z Ameriky v nás ožívá jen krátce poté, co se v Pennsylvanii objevil a prodal obytný Dodge z první poloviny sedmdesátých let. Od roku 1974 ujel přibližně 80 tisíc mil, tedy přibližně 128 tisíc kilometrů, a s místy prorezlou karoserií je pro správného kupce ideálním základem na decentní renovaci.

Jak tomu navíc u starých amerických aut bývá, dokonce i Dodge Tradesman od specialistů z Open Road pohání plnotučný benzinový osmiválec Chrysler LA o zdvihovém objemu 5,9 litru a přibližné síle 185 koní. Už z továrny je spojen s třístupňovým automatem a pohonem zadních kol, přičemž standardním technickým vybavením obytňáku je i klimatizace a výkonné topení.

Foto: Bring A Trailer

Obytný Tradesman je vyrobený se zaměřením na komfortní bydlení dvou osob, o čemž svědčí i dvoulůžko pod střechou

A jak to vypadá v obytném prostoru? Už na první pohled poznáte až fascinující dobovou autenticitu. Karavan je vybaven kuchyňským i jídelním koutem, koupelnou se sprchou a toaletou a vysouvací platformou s dvojlůžkem. Obytňák je navíc vybaven interkomem pro jednodušší komunikaci více lidí mezi kabinou a obytnou částí na cestách.

A teď to nejdůležitější. Zajímá vás, za jakou cenu se zachovalý originální Dodge Tradesman B300 s obytnou vestavbou od Open Road prodal? Na aukčním serveru Bring A Trailer nalezl svůj nový domov za rovných 11 tisíc dolarů, tedy přibližně 270 tisíc Kč. To je až překvapivě dobrá cena za kus americké historie.

Reklama

Související témata:
Načítám