Hlavní obsah

Falešný mramor a odkaz závodní legendy. Prodává se obytňák od Ralfa Schumachera

Foto: Hoevens Campervans

Zbrusu nový model od slovinského výrobce obytných vozů Robeta probíhal za asistence Ralfa Schumachera, bývalého jezdce F1 a DTM a mimo jiné také velkého nadšence do kempování a obytných vozů

Na jméno Schumacher lidé většinou velmi dobře slyší – a evidentně to vědí i lidé z firmy Robeta. Slovinský výrobce obytných vozů se totiž spojil s bývalým jezdcem Formule 1, díky čemuž mohl vzniknout tento obytný Mercedes-Benz Sprinter.

Článek

Bývalý závodník Formule 1 fanouškem kempování a obytných vozů? Je tomu opravdu tak. Abychom předešli jakýmkoliv mystifikacím, je dobré si říct, že nejde o Schumacherův vlastní obytný vůz, ale o obytný vůz od slovinské firmy Robeta, jehož vybavení a celkové provedení vzniklo ve spolupráci s vítězem šesti Velkých cen Formule 1.

Foto: Messe Düsseldorf

Málokdo by to do něj možná řekl, ale Ralf Schumacher je opravdu nadšenec do kempování a obytných vozů. Nedávno pomáhal s uvedením modelu, který si odbyl premiéru na výstavě v Düsseldorfu (na fotografii)

Robeta Avtodomi je výrobce obytných vozů ze Slovinska a běžně jako základ používá dodávky Fiat Ducato, Citroën Jumper nebo Peugeot Boxer, zastoupení má i u nás v Horoměřicích.

Je evidentní, že v tomto případě jde o Mercedes-Benz Sprinter. Konkrétně, jak uvádí firma Hoevens Campervans, dealer firmy Robeta pro oblast Beneluxu, jeho prodloužená 7,36 m dlouhá verze s 3,0l naftovým V6 o výkonu 190 koní a točivém momentu 400 Nm. Ten pak posílá svoji sílu na zdvojenou zadní nápravu přes osvědčenou devítistupňovou automatickou převodovku.

Z pohledu Mercedesu, který poskytl základní ingredienci pro tento obytný vůz, se dá říct, že je tento Sprinter „v plné palbě“ – výrobce vůz vybavil veškerou myslitelnou výbavou a disponuje celou škálou technologií a asistenčních systémů.

Foto: Hoevens Campervans

Obytný Mercedes Sprinter ve verzi Schumacher Edition nabízí nejen luxusní vybavení, ale i skvělé řešení prostoru – dřez lze zakrýt pro zvětšení pracovní plochy, postel se v případě potřeby může sklopit a vysunout až ke stropu

Ke speciálním úpravám obytného Sprinteru na přání 47letého bývalého závodníka patří například zvýšení podvozku, zakázkové ozvučení od firmy JL Audio a kupodivu i rozšířená přední náprava.

Mechanická a technologická stránka vozu je sice jedna věc, nás však nejvíce zajímá vybavení uvnitř. Na první pohled zaujme dvoubarevné obložení interiéru – spodní část je bílá, horní části vévodí dřevěné obložení s transparentní povrchovou úpravou, čímž se opticky odděluje obývací část od postele, která je zavěšena nad ní.

Prohlédněte si také jeden z menších modelů firmy Robeta, typ Ares pro 4 osoby:

Dalším materiálem, který má v interiéru tohoto upraveného Mercedesu Sprinter velký podíl, je falešný kámen svojí povrchovou úpravou připomínající mramor – ten vidíme kromě kuchyňské linky také na skládacím konferenčním stolku. Pro naprosté soukromí a účinnější zatemnění pro nerušený spánek se po stranách nacházejí záclony.

Samotná kuchyň pak disponuje vybavením, na které jsme většinou zvyklí i doma, jmenovitě jde o ledničku, myčku nádobí či značkový kávovar. V tomto případě však nechybí ani chladicí box na víno s možností přesně navolit požadovanou teplotu, tedy věc, bez které znalci dobrého vína nedají ani ránu.

Foto: Hoevens Campervans

V kuchyni nechybí lednička a myčka nádobí, dřez (nalevo od vařiče) se dá v případě potřeby zakrýt, což rodinným kulinářům zvětší pracovní plochu

Příjemným překvapením je i skvělé využití prostoru v kuchyni, zejména pracovní plochy. Vedle dvouplotnového vařiče je z jedné strany dřez a z druhé pracovní plocha z výše zmíněného umělého kamene. Ovšem v případě většího vaření je možné dřez zakrýt deskou z téhož materiálu, čímž jednak vznikne rovná plocha a také se tím rozšíří pracovní plocha.

Přední část vozu a kabina zůstaly do určité míry stejné s výjimkou prémiového čalounění předních sedadel, to spolujezdcovo je pak otočné. Na opačném konci je koupelna s veškerým sociálním vybavením.

Uprostřed se hned vedle kuchyně nachází obývací část s pohovkou, stolkem a výše zmíněnou visutou postelí 2,1 krát 1,7 metru, která v případě potřeby po stisku tlačítka vyjede směrem ke stropu a sklopí se boční díly.

Pokud se vám tento koncept obytného vozu líbí a rádi byste zavolali do firmy Robeta se slovy: „Chci ten obytňák, jaký má Schumacher!“, není problém. Ralf Schumacher poskytl firmě nejen své jméno, ale i svou tvář pro patřičnou propagaci produktu a firma přijímá objednávky – vůz začíná částce 279 990 eur (6,7 milionu Kč).

Reklama

Načítám