Hlavní obsah

SEAT zjišťoval, jaké písně v autě nejčastěji posloucháme

Foto: SEAT

SEAT zjišťoval, jaké písně v autě nejčastěji posloucháme

Hudbu alespoň někdy v autě poslouchá asi každý. Někteří preferují disko, jiní nevyjedou bez rockové hudby a osobně znám několik řidičů, kteří si za volantem užívají operní árie, které je prý uklidňují. Britské zastoupení značky SEAT zjišťovalo, jaké písně jsou mezi tamními řidiči nejoblíbenější.

Článek

Jakou hudbu v autě posloucháte vy? Možná (ne)víte, že k tomu, aby byla píseň populární, musí být vlastně absolutně jednoduchá. Průzkum britského zastoupení značky SEAT, který probíhal na vzorku 2 000 řidičů ve věku od 18 do 84 let, ukázal, že 90 % řidičů navozuje poslech hudby v autě pocit štěstí. A nejde jen o jejich pocit, ale o reálnou reakci těla na něco, co je nám příjemné. Během poslechu hudby, kterou máme rádi, začne naše tělo vylučovat dopamin, tedy takzvaný hormon štěstí, čímž se zvyšuje příjemný pocit z jízdy.

Ačkoliv má každý z nás jiný hudební vkus, účastníci průzkumu jako nejoblíbenější žánr nejčastěji zmiňovali pop. Z nich pak 64 % přiznalo, že jim hudba za volantem umí změnit náladu, což může změnit styl jízdy. Hodně dělá i to, jak auto, ve kterém jedete, vlastně hraje. Některá starší auta mají místo reproduktoru takzvaná „chrchlátka“ a to je spíše pro zlost. Naopak novější, ale také dražší auta už znějí takřka jako živý orchestr. A možná i lépe. Velmi také záleží na tom, jak a kde jsou v interiéru auta reproduktory rozmístěny. Svůj podíl na konečném pocitu z hudby dělá i počet osob v interiéru nebo třeba otevřená okna. Nejsložitější je naladit automobilovou aparaturu v kabrioletech, ale i s tím už se dnes experti přes hudbu umí poprat.

A jak vlastně udělat hit, který se bude líbit masám? Podle Pabla Cano, hudebníka, producenta a autora více než 500 hudebních skladeb, kterého zpovídal SEAT, je vše v jednoduchosti. Mnoho písní, které se staly hitem, má jen tři nebo čtyři akordy. Důležitý je snadno zapamatovatelný refrén a také jistá forma předvídatelnosti, což znamená, že posluchač by měl být schopen odhadnout, jak bude píseň pokračovat. A právě tohle všechno platí na TOP 20 skladeb, které britští řidiči, a podle nás nejen ti, nejčastěji poslouchají za volantem. Dejte nám vědět, jestli se alespoň s některými skladbami ztotožníte. My přiznáváme, že jednoznačně ano.

TOP 20

20. Hey Baby!, DJ Ötzi

19. One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa

18. Three Little Birds, Bob Marley

17. I Believe in a Thing Called Love, The Darkness

16. Hey Ya!, Outkast

15. Roar, Katy Perry

14. This Is Me, The Greatest Showman

13. Wonderwall, Oasis

12. Don't Stop Believing, Journey

11. Ain't No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell

10. I Gotta Feeling, Black Eyed Peas

9. Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper

8. Happy, Pharrell Williams

7. Wake Me Up Before You Go Go, Wham!

6. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves

5. Eye of the Tiger, Survivor

4. I'm Gonna Be (500 miles), The Proclaimers

3. Livin' on a Prayer, Bon Jovi

2. Dancing Queen, ABBA

1. Bohemian Rhapsody, Queen

Dejte nám v komentářích pro inspiraci vědět, jakou hudbu posloucháte za volantem nejraději vy.

Reklama

Načítám