Hlavní obsah

Saab 9-3 žije! Má však novou značku i pohon.

Foto: Archiv Garáž.cz

Automobilka Saab je sice oficiálně mrtvá a další modely neprodukuje, její vozy však v různých reinkarnacích přežívají dodnes. Model 9-3 se kupříkladu nyní vrací na čínský trh, již však pod novou značkou. Tohle auto se jmenuje NEVS 9-3 EV.

Článek

Historii značky Saab jsme se věnovali nedávno v tomto článku. Nyní ale pojďme na současnost. Ta již není tak růžová. Po General Motors vlastnil Saab chvíli nizozemský Spyker, ale ten jej v roce 2011 prodal čínské značce NEVS a od té doby se ve švédsku nová auta této značky nevyrábějí. Značka Saab je tedy mrtva, některé její modely však přežívají i nadále!

Foto: Archiv Garáž.cz

Máme na mysli hlavně sedan 9-3, byť posledním modelem značky bylo kombi 9-5. V červnu se 9-3 vrátí na čínský trh, ovšem už pod novým jménem NEVS 9-3 EV. Jak asi správně tušíte, EV znamená pohon elektromotorem, takže do karoserie švédského vozu byl zabudován systém s bateriemi. Mimochodem zkratka NEVS znamená National electric vehicle Sweden. Pěkně si to Číňané vymysleli! Oficiálně se o elektrickém pohonu ví jen to, že nabízí 177 koní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Zajímavé je, že na autě se toho mnoho nezměnilo jak zvenku, tak zevnitř. Každý fanoušek Saabu v tom své oblíbené auto hned pozná. Tato auta budou navíc dodávána čínské obdobě Uberu pro ekologický transport lidí.

Reklama

Načítám