Hlavní obsah

S koncem prázdnin pozor na silnicích! Na policisty i u škol

Foto: Profimedia.cz

Dopravní policisty bude v následujících dnech vidět na silnicích více, než obvykle

Konec letních prázdnin a první školní dny bývají náročné nejen pro psychiku školáků, ale i pro řidiče. Poslední prázdninový víkend je ve znamení silného provozu a častých policejních kontrol, od pondělí pak počítejme se zvýšeným počtem dětí v ulicích. Opatrnost je namístě v obou případech.

Článek

Nadcházející víkend bude na silnicích jeden z nejvytíženějších v roce. Letní prázdniny a čas dovolených definitivně končí a všichni se vracejí zpět do reality všedních dnů. Na zvýšený nápor na silnicích se chystají i policisté, kterých bude o tomto víkendu v terénu více, než je obvyklé.

Už minulý víkend nasadila policie do terénu kromě klasických hlídek a neoznačených superbů a passatů i vrtulník. Ten pomáhal ze vzduchu odhalovat přestupky, na které policie bohužel v průběhu roku běžně příliš nedbá, jako je například bezdůvodná jízda v levém jízdním pruhu. Poslední prázdninový víkend bude podobný tomu předchozímu, policisté chystají jednu z největších dopravně-bezpečnostních akcí v roce.

Policisté se na silnicích budou zaměřovat tradičně na dodržování rychlosti, telefonování za jízdy nebo řízení pod vlivem alkoholu. A ze vzduchu jim bude opět pomáhat i vrtulník. Od pondělka pak budou uniformy mnohem více vidět u přechodů v blízkosti škol. Právě tam by řidiči měli v následujících týdnech dávat největší pozor. Nejen na policisty, ale především na školáky.

Každoročně si totiž první zářijový týden vyžádá oběti z řad chodců, mezi nimiž je více dětí než po zbytek roku. Dlouhodobé statistiky ukazují, že září patří k měsícům s největším počtem dopravních nehod i největším počtem obětí na životech. I proto přibude policejních hlídek v ulicích.

Žádná represe však nemůže nahradit prevenci. Řidiči by si měli uvědomit, že děti vracející se z prázdnin ještě žijí ve své „bublině“ a v provozu mohou reagovat nelogicky či zkratkovitě. Z tohoto úhlu pohledu se jako nejrizikovější jeví skupina nejmladších školáků – převážně žáků nejnižších tříd základních škol. Tyto děti se dopouštějí několika zásadních chyb, často přeceňují své schopnosti a ve snaze vyniknout před kamarády zapomínají na pravidla silničního provozu, byť je teoreticky ovládají. Často také nedokážou předvídat dopravní situaci, zejména neumějí odhadnout rychlost přijíždějícího automobilu. A mnohé z nich mají pocit, že je řidiči musejí respektovat a dávat jim přednost.

Hlavně u přechodů pro chodce by měli v září řidiči výrazně zbystřit. Řada menších školáků totiž nemusí být vidět za zaparkovanými vozy a může tak vkročit do vozovky zcela neočekávaně. Rizikové jsou rovněž přechody přes víceproudé silnice. K neštěstí může snadno dojít tehdy, když jeden automobil zastaví a pustí chodce, ale jiný jede dál. Dospělí by měli klást dětem odmalička na srdce, že si ho řidič druhého vozu nemusí všimnout.

Jak zvýšit bezpečnost při cestě dítětě do školy

  • vybavte školáka reflexními prvky na aktovce i oblečení
  • první cesty do školy absolvujte s ním a upozorněte ho na nebezpečná místa
  • naučte dítě správně se rozhlížet před vstupem do vozovky
  • naučte dítě „vykouknout“ zpoza překážky, když ve výhledu brání například zaparkovaná auta
  • upozorněte dítě na nebezpečí víceproudých komunikací
  • apelujte na dítě, aby během chůze nepoužívalo mobilní telefon nebo neposlouchalo ve sluchátkách hudbu
  • pokud vozíte dítě do školy autem, používejte i na krátké cesty kvalitní a homologovanou dětskou autosedačku

Reklama

Načítám