Hlavní obsah

RZ a SPZ jsou jedno a to samé, bydliště majitele už nesdělí

Foto: Škoda Auto

Registrační značka / státní poznávací značka

Pět čísel a dvě písmena. Nebo šest čísel a jedno písmeno. Vždy ale celkem sedm znaků. Poznávací značky má v Česku každé auto dvě, a pokud nejde o takzvanou značku na přání, o majiteli automobilu toho vypovídají o trochu méně než v minulosti.

Článek

Na úvod se pokusíme odstranit vžitý omyl, kdy podle mnohých je termín „registrační značka“ novější a jediné správné označení. Není tomu tak a příslušný zákon kombinuje obě označení, tedy i původní SPZ (státní poznávací značka). Současná podoba se používá od roku 2001, kdy písmeno určuje jeden ze 14 krajů. Praha má vyhrazeno písmeno A, Středočeský kraj S, Moravskoslezský T a tak dále (podrobněji viz tabulka).

Jak možná víte, na značkách se nesmí používat písmena G, O, Q, a W, protože by mohlo dojít k záměně; například G vypadá jako C, O a Q jako 0. Do roku 2001 se používalo dělení dle okresů. Těch bylo celkem 77.

Hlavní město mělo na es-pé-zetce písmena PH, PC, PZ nebo PY, Mladá Boleslav MB a Jičín JC.  Postupně se za dvojici písmen začal doplňovat další znak, například PHA. Občas docházelo k vtipným kombinacím, takže například okres Přerov (PR) neměl po vyčerpání písmene B znak C, ale až D.

Občas lze vidět značku, která sestává jenom z číslic (je jich pět a jsou na černém podkladu). Jde o značku vojenského vozidla.

Typy SPZ v České republice
Hlavní město Praha  A
Středočeský     S
Jihomoravský   B
Moravskoslezský     T
Ústecký     U
Jihočeský     C
Královehradecký     H
Plzeňský     P
Olomoucký     M
Pardubický     E
Vysočina     J
Zlínský     Z
Liberecký     L
Karlovarský     K

Oproti minulosti nedostanete od roku 2015 při koupi ojetého vozu značku s vaším krajem, kde máte trvalé bydliště, ale zůstane vám původní značka. Což je pro mnoho lidí k vzteku, například pokud bydlíte v Praze a máte na značce T, nebo naopak bydlíte v Ostravě a na SPZ máte „pražské“ A.

Nebo je to jedno, z jakého kraje máte písmeno na značce? Napište do diskuse pod článkem!

Pokud chcete mít na právě zakoupeném autě značku ze svého kraje, máte v zásadě jedinou možnost: značku poškodit a přijít si na úřad pro novou (poškozenou značku vezměte s sebou, stejně jako druhou tabulku, ta se uschová v registru). Nová značka již je vystavena na váš domovský kraj, přičemž za tuto operaci zaplatíte správní poplatek 800 korun.

Pokud byste na úřad šli oznámit ztrátu SPZ, musíte mít záznam od policie. Lepší je tedy značku zničit a nechat si vystavit novou. Proč stát v uvedeném ohledu není vstřícný vůči řidičům, kteří by si chtěli za poplatek a bez pomoci tohoto triku vyměnit značku, to nechápeme.

Jednu výhodu to ale přece jenom má: pokud si kupujete veterána ještě s původní značkou (tedy nikoliv se zeleným V), dostanete mnohdy velice atraktivní značku s pouhými šesti znaky – třeba MB 15-29.

Speciální registrační značky
F (zelená na bílém podkladu)značka pro testovací účely (používá např. Škoda Auto)
V (zelená na bílém podkladu)značka pro 30 a  více let starý automobil s veteránskou testací
R (zelená na bílém podkladu)sportovní - závodní vozidla
CD (modrá písmena)vozidlo jehož vlastník nebo provozovatel je osoba požívající diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit
žluto-černá RZ bez loga EUtabulky registračních značek pro traktor a jeho přípojná vozidlanebo samojízdný pracovní stroj

Jestliže byste se chtěli dozvědět informace o automobilu s konkrétní SPZ (třeba když dotyčný ujede od nehody), musíte mít přístup do policejních nebo pojišťovacích databází. Jednu legální možnost má i běžný občan – na stránkách České kanceláře pojistitelů (www.ckp.cz) je nenápadná stránka nazvaná Informační středisko pro poškozené – vyhledávání dle SPZ.

Zde stačí zadat registrační značku a vyjede vám tovární značka, pojišťovna a datum, odkdy je pojištění založeno. Položku „pojištění odpovědnosti k datu“ vyplňte třeba aktuálním datem – je zde sice trochu zbytečná, leč její vyplnění je povinné.

Už více než dva roky je možné mít tzv. SPZ na přání. Tabulka pak obsahuje osm alfanumerických znaků, přičemž minimálně jeden znak musí být číslice a nesmí zde být speciální znaky (otazník, vykřičník apod.). Značky na přání mohou mít i motocykly, v tomto případě je na značce sedm znaků.

Na značce nesmí být kromě vulgarit také písmena G, O, Q a W. V praxi se často místo O dává 0; za obě značky zaplatíte celkem 10 tisíc korun.

Po prvním nadšení (za první rok se registrovalo 4 237 značek na přání) se nyní značek na přání prodává méně, řádově desítky měsíčně. Důvody? Značky jsou drahé, a pokud vám je ukradnou, přijdete o ně. Mnoho lidí také nechce se značkou 11 AUDI77 působit jako pubertální výrostek.

Pokud chcete „hezkou“ nebo „zbytečně nápadnou“ (vyberte si), avšak běžnou státní poznávací značku, údajně pořád existuje i nelegální možnost, jak si značku na úřadě zajistit. Buď přes známého, nebo za menší „všimné“.

Ale opravdu chcete značku, která je na očích? I k této otázce nám napište svůj názor do diskuse!

Reklama

Načítám