Hlavní obsah

Rychlejší a šetrnější. To jsou bezkontaktní myčky

Foto: bbernard / Shutterstock.com

Mytí proudem vody eliminuje riziko poškození laku u nových vozů

Možností, jak si umýt své auto existuje v dnešní době celá řada. Poslední dobou se u nás čím dál více zvyšuje počet tzv. bezkontaktních myček. Ty jsou šetrnější k laku automobilu a při troše šikovnosti i k vaší peněžence. Chce to ale se používání tohoto způsobu mytí naučit.

Článek

Udržování auta v čistotě není dobré jen pro jeho vzhled, ale i životnost. Špinavá auta rychleji reznou a zaschlé mouchy nebo ptačí trus na kapotě rozežírají lak automobilu. A špatný lak pochopitelně snižuje hodnotu ojetého vozu. Zajet párkrát do měsíce do myčky tak není úplně od věci. Samozřejmě s ohledem na to, jak často jezdíte - pokud vaše auto stojí celý týden v garáži, interval mytí může být samozřejmě delší.

Standardní automatické myčky fungují na principu, kdy kapotu auta myjí štětinové či šetrnější houbové kartáče. V některých případech, například u zcela nových vozů to ale pro lak auta není úplně ideální. Výrobci myček sice tvrdí, že pokud je mycí linka dobře seřízena, nijak auto nepoškozuje. Se zcela novým autem nebo se starším po opravě laku se takovým myčkám ale pro jistotu vyhýbejte.

Ideální alternativou, při které budete mít jistotu, že si lak vozu nepoškodíte, jsou ruční bezkontaktní myčky. Vozidlo v nich nemyjete kartáčem, ale prudkým proudem vody, tzv. wapkou. Pokud hledáte navíc jen základní mytí, je pro vás návštěva této myčky i rychlejší a levnější variantou než klasická mycí linka.

Pro umytí postačí mít v kapse jen několik desetikorun, pokud nemáte drobné, řada bezkontaktních myček již nabízí i platbu kartou nebo disponuje rozměňovačem. Po vhození mince si zvolíte typ mytí - volit můžete zpravidla z předmytí, hlavního mytí, oplachu, voskování, sušení a leštění. Pro začátek je dobré zvolit předmytí, kdy z tlakové pistole stříká i speciální odstraňovač hmyzu. Ten nechte po nanesení chvilku působit a přibližně po dvou minutách pokračujte hlavním mycím programem.

Pro každou část mycího procesu doporučujeme mít připravenou minci zvlášť. Auto předmyjete, chvilku počkáte, vhodíte další minci, kompletně umyjete, pak vhodíte další minci, opláchnete a tak dále. Nemusíte nijak přehnaně spěchat a dobu, kdy volíte požadovaný program neplatíte. Dobré je také nechodit s tlakovou pistolí kolem auta náhodně, ale systematicky. Začněte třeba u pravého předního kola a postupujte kolem dokola až na stejné místo. Pokud si napoprvé příliš nevěříte, navštivte ruční myčku s obsluhou, která vám poprvé pomůže a příště již vše zvládnete levou zadní sami.

V případech, kdy není auto příliš špinavé a chcete ho jen základně umýt, vám postačí přibližně pět minut času a pár desetikorun. Jednou za čas je ale dobré dopřát svému plechovému mazlíčkovi i důkladnější péči například v podobě kvalitního vosku. I v takovém případě se ale s cenou dostanete přibližně na stejnou hodnotu jako se standardním mycím programem v automatické myčce. A bez rizika poškození laku.

Jak myjete své auto vy? Jezdíte do automatické myčky, nebo dáváte přednost ručnímu mytí? Podělte se o vaše zkušenosti v diskuzi!

Reklama

Související témata:
Načítám