Hlavní obsah

Rolls-Royce vzpomíná na československé piloty RAF

Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce Dawn jako vzpomínka na piloty RAF

28. října slavíme 100. výročí založení Československé republiky, a tak je ten správný čas vzpomenout i na ty, kteří se nejen o naši bezpečnost starali v dobách dávno minulých. A je moc dobře, že si na ně velmi zajímavým způsobem vzpomněla i aristokratická automobilka Rolls-Royce. Už asi tušíte, že mluvíme o pilotech RAF, kteří sloužili ve Velké Británii.

Článek

Než vám představíme to krásné auto, připomeneme si trochu historie. Ostatně, právě piloti RAF si to připomenutí opravdu zaslouží. 312. a 313. stíhací perutě RAF patřily k celkem čtyřem perutím československého letectva v rámci britského královského letectva Royal Air Force během druhé světové války. 312. peruť byla založena v Duxfordu v srpnu 1940. 313. peruť působila v Yorkshiru od května 1941, a to dokonce s československým velením. Obě perutě byly původně vybaveny letadly Hawker Hurricane, následně letadly Spitfire a oba tyto stroje poháněly motory Rolls-Royce Merlin. Čechoslováci byli zapojeni jak v bitvě o Británii, tak během invaze v Normandii. V roce 1944, před Operací Overlord, byly obě perutě přemístěny na letiště Tangmere a Appledram v Západním Sussexu. Tato letiště leží pouze několik kilometrů od Goodwoodu, domova značky Rolls-Royce Motor Cars, kde ještě dnes původní Spitfiry létají nad závodním okruhem, na kterém továrna Rolls-Royce testuje své vozy.

Když už víte, jaké je spojení značky Rolls-Royce, československých pilotů RAF a také vojenských letadel, můžeme se tedy dostat k té poctě, kterou britská značka projevila právě v rámci našich oslav výročí. Tedy, nevyznamenala se v uvedeném ohledu jen sama automobilka, ale hodně jí pomohli experti z programu Bespoke. To je divize automobilky, starající se o speciální a velmi osobité úpravy vozů Rolls-Royce, přičemž je schopna splnit jakékoliv přání bohatých zákazníků.

Luxus i historická hodnota

Luxusní kabriolet Dawn dostal šedé lakování karoserie, doplněné černou linkou Coachline, inspirovanou zbarvením letounů Spitfire stíhacích perutí RAF. Motiv bojového zbarvení Spitfiru se odráží i v interiéru, a to hlavně ve žlutých akcentech kůže. Znak 313. letky, založené před 77 lety, zdobí opěrku hlavy sedadla řidiče i spolujezdce, znak 312. letky je potom vyšit na obou opěrkách hlavy zadních sedadel. Tím to ale v interiéru nekončí. Bespoke obložil výplně velkých dveří nelakovanou dýhou, se kterou kontrastují gravírované ozdoby, odkazující k základním hodnotám a motivům letců. Plaketa na dveřích řidiče nese motto 313. perutě „Jeden jestřáb mnoho vran rozhání“, na straně spolujezdce najdeme pak základní myšlenku 312. perutě: „Non Multi Sed Multa“ („Ne mnozí, ale mnoho“- tj. Ne mnoho mužů, nýbrž mnoho činů).

Velmi zajímavá je krásná výšivka v zadní části kabiny vozu mezi sedadly, zobrazující motor Rolls-Royce Merlin. Ten byl použit ve stíhacích letounech Hawker Hurricane a Spitfire nejen československých perutí Royal Air Force. Inspirace pro tuto výšivku pochází z původních plánů a technických výkresů letadel.

„Během celého letošního roku si připomínáme službu všech těch, kteří se s hrdostí podíleli na plnění našeho již 100 let trvajícího úkolu, kterým je služba vlasti. Nedávno představený Rolls-Royce Dawn vzdává hold všem příslušníkům Československé letky v bitvě o Británii, jež byla zářným příkladem zásadního přínosu cizinců, sloužících v RAF během druhé světové války. Blížíme se k závěru oslav století RAF100 a do našeho století druhého vstupujeme s hrdostí na naše dědictví a s důvěrou v naši budoucnost,“ říká velitel letky Andrew Millikin (RAF), důstojník velící pamětnímu letu na počest Bitvy o Británii.

A ještě taková malá milá poznámka. Letouny Spitfire jsou i dnes často k vidění na obloze nad domovem značky Rolls-Royce v Goodwoodu, konkrétně ve West Sussexu, nedaleko pláže West Wittering. Má se za to, že právě do jejího písku nakreslil Sir Henry Royce základy legendárního motoru Merlin svojí vycházkovou holí.

Reklama

Související témata:
Royal Air Force (RAF)
Načítám