Hlavní obsah

Rolls-Royce svolává stovky vyrobených SUV Cullinan

Foto: Rolls-Royce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromadné svolávací akce jsou pro automobilky trochu potupné, protože tím veřejně přiznávají zásadní technický problém nějakého modelu. Navíc své pochybení musejí za vlastní peníze napravit a čelit při tom hněvu naštvaných majitelů a jejich rozlícených právníků. Nic, co byste si chtěli dát jen tak pro radost…

Článek

A pokud jste si mysleli, že se to týká skoro výhradně jen laciných aut, musíme vás vyvést z omylu. Svolávací akce se nevyhýbají ani těm nejdražším, nejexkluzivnějším a nejprecizněji vyrobeným modelům – tentokrát to odnesl aristokratický Rolls-Royce Cullinan, nejdražší SUV na světě s cenovkou kolem deseti milionů korun.

Rolls-Royce totiž při testování zjistil porušení zcela zásadní směrnice NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, americká organizace definující nařízení pro bezpečnost provozu) s označením FMVSS 108 (světla, reflexní prvky a související zařízení), Sekce 7.3.13.1 a tabulky IX. Jaká hrůza, jaký horor!

Jenže ono to v překladu znamená, že zadní světla Cullinanu mají trochu tmavší odstín, než by bylo vhodné. Interní vyšetřování ukázalo, že jeden z dodavatelů nedodržel přesné podmínky a dodal kryty světel v poněkud tmavším odstínu, takže by za určitých podmínek mohly být hůř vidět a mohlo by dojít k nehodě. Naštěstí to vypadá, že tento problém nestál život ani zdraví žádného z majitelů Cullinanu, ale ani jiných účastníků provozu. Uf!

Analýza interních dokumentů určila 454 vyrobených kusů modelu Cullinan, kterých by se tento problém mohl týkat. Automobilka je teď obešle jejich majitele e-maily a požádá je, aby se co nejdříve zastavili u svého dealera k bezplatné výměně. No, je to hanba, ale určitě jim k tomu čekání udělají vynikající espresso a ukážou katalogy nových individualizačních programů, takže to asi půjde nějak přežít…

Reklama

Načítám