Hlavní obsah

Rolls-Royce svolává stovky vyrobených SUV Cullinan

Foto: Rolls-Royce

Hromadné svolávací akce jsou pro automobilky trochu potupné, protože tím veřejně přiznávají zásadní technický problém nějakého modelu. Navíc své pochybení musejí za vlastní peníze napravit a čelit při tom hněvu naštvaných majitelů a jejich rozlícených právníků. Nic, co byste si chtěli dát jen tak pro radost…

Článek

A pokud jste si mysleli, že se to týká skoro výhradně jen laciných aut, musíme vás vyvést z omylu. Svolávací akce se nevyhýbají ani těm nejdražším, nejexkluzivnějším a nejprecizněji vyrobeným modelům – tentokrát to odnesl aristokratický Rolls-Royce Cullinan, nejdražší SUV na světě s cenovkou kolem deseti milionů korun.

Rolls-Royce totiž při testování zjistil porušení zcela zásadní směrnice NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, americká organizace definující nařízení pro bezpečnost provozu) s označením FMVSS 108 (světla, reflexní prvky a související zařízení), Sekce 7.3.13.1 a tabulky IX. Jaká hrůza, jaký horor!

Jenže ono to v překladu znamená, že zadní světla Cullinanu mají trochu tmavší odstín, než by bylo vhodné. Interní vyšetřování ukázalo, že jeden z dodavatelů nedodržel přesné podmínky a dodal kryty světel v poněkud tmavším odstínu, takže by za určitých podmínek mohly být hůř vidět a mohlo by dojít k nehodě. Naštěstí to vypadá, že tento problém nestál život ani zdraví žádného z majitelů Cullinanu, ale ani jiných účastníků provozu. Uf!

Analýza interních dokumentů určila 454 vyrobených kusů modelu Cullinan, kterých by se tento problém mohl týkat. Automobilka je teď obešle jejich majitele e-maily a požádá je, aby se co nejdříve zastavili u svého dealera k bezplatné výměně. No, je to hanba, ale určitě jim k tomu čekání udělají vynikající espresso a ukážou katalogy nových individualizačních programů, takže to asi půjde nějak přežít…

Reklama

Načítám