Hlavní obsah

Rolls-Royce Silver Bullet: Tohle bude jen pro vyvolené

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn Silver Bullet má vzniknout pouze v 50 exemplářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy se většina automobilek snaží hrát na udržitelný styl života, a vyrábět tak „rozumné“ modely, aby kompenzovaly ty výstřední, se britský Rolls-Royce nijak neomezuje. Nejenže se neobtěžuje ani myšlenkou na nějaké městské elektroauto, teď navíc zveřejnil skici budoucí dvoumístné verze opulentního GT s plátěnou střechou, které známe pod přízviskem Dawn.

Článek

Celý název této limitované speciality ponese jméno Rolls-Royce Dawn Silver Bullet. A nemusíte se bát, že by nový vůz luxusní značka odbyla tím, že z modelu Dawn jen odstraní zadní sedadla. Všichni víme, že to není britský styl. Půjde tedy o opravdu speciální edici.

Foto: Rolls-Royce

Zadní sedadla nahradí dva elegantní „hrby“, které v Rolls-Royce nazývají Aero Cowling

Pozorný čtenář jistě zaregistroval, že propast zející za předními sedadly, která vznikla vlivem odstranění těch zadních, byla elegantně vyřešena vybouleními, (nebo hrby, chcete-li) které jsou však z hlediska designu vždy vítány. Je to vlastně způsob jak ochranné oblouky pro případné převrácení elegantně integrovat do zadní části karoserie, a funkci tak dát zároveň i formu. Vypadal s tím dobře Dodge Viper i Ferrari 458 Spider, tak proč by se to nemohlo hodit na Rolls-Royce, že?

Dawn Silver Bullet bude dle očekávání oděn do zakázkového vysoce metalického stříbrného laku, který má být ještě zvýrazněn použitím tmavšího odstínu též barvy na předním nárazníku a litých kolech. Uvnitř potom má tradiční dřevěné obložení palubní desky nahradit karbon – což zní překvapivě a možná trochu nesmyslně, ale údajně je to v souladu s excentricitou budoucí klientely tohoto modelu.

Cenu prozatím neznáme, ale můžete vsadit boty, že to bude víc, než kolik stojí „standardní“ model Dawn (v češtině „Úsvit“). Ten sám o sobě stojí cca 8,5 milionu korun. Téměř s jistotou však můžeme říct, že jej bude pohánět 6,6l dvakrát přeplňovaný V12 o výkonu 570 koní, který by tuto silniční jachtu měl elegantně, ale razantně rozburácet na stovku za přibližně 5 vteřin. Maximální rychlost pravděpodobně nebude nižší než 250 km/h, ale asi ani o moc vyšší – tedy zkrátka tak akorát, jak by řekli v Rollsu.

Co si budeme povídat, tady půjde hlavně o prestiž a exkluzivitu, a tedy o odlišení od těch ostatních nešťastníků, na které zůstaly jen standardní Rollsy… Fabrika se sídlem v britském Goodwoodu však bude nabízet a plánovat výlety do luxusních letovisek v rámci programu Whisper. Zde si bude možné vychutnat nejen auto samotné, ale také dovolenou v úplně novém rozměru.

Reklama

Související témata:
Načítám