Hlavní obsah

Rodinný tank ze Švédska odolá průstřelům i explozím

Foto: Volvo

Volvo XC90 přibralo na váze, dostalo tvrdší odpružení, větší brzdy a hodně ocelových plátů

Blyštivé pancéřové Volvo XC90 je opředené mnoha tajemstvími, což z bezpečnostních důvodů chápeme, nicméně to nejdůležitější se nám podařilo zjistit. Nahlédněte s námi pod pokličku 4,5tunového SUV, které odolá kulkám i výbušninám.

Článek

Rodinné SUV dostalo kompletní pancéřový štít, takže odolá projektilům ráže 7,62 milimetrů, které používá například legendární ruská útočná puška AK-47. Standardní střepinový granát autu také nedělá problém, takže jde o slušný základ balistické ochrany úrovně VR8. Vzhledem k minimálním exteriérovým zásahům je tohle Volvo nerozeznatelné od běžného modelu, tudíž to budou mít případní útočníci hodně těžké.

Automobilka obrněné SUV vyvíjela přes dva roky ve spolupráci s německou společností Trasco Bremen, která se specializuje na pancéřové automobily. Víme, že zesílené ocelové pláty jsou přes 10 milimetrů tlusté a všechna skla dosahují tloušťky přes 50 milimetrů. Auto má nouzový východ za prostředním sedadlem ve druhé řadě, zesílené panty dveří a hasicí přístroje v motorovém prostoru.

Foto: Volvo

Nouzový východ za zadní sedačkou

Rytmus života udává švédskému tanku s pohonem 4 x 4 dvakrát přeplňovaný dvoulitrový benzinový čtyřválec označený jako T6 – v sériovém Volvu XC90 dosahuje výkonu 310 koní, ovšem hodnoty pro pancéřový speciál automobilka tají. Vzhledem k tomu, že SUV váží přes 4 500 kilogramů, dostalo ještě tvrdší odpružení a větší brzdy. Už tak tvrdé Volvo sice ztratí ještě více na komfortu, ovšem budete právě tohle řešit ve chvílích, kdy kolem vás sviští kulky a bouchají granáty? Pravděpodobně ne.

Podle zástupců výrobce se trh s obrněnými auty globálně rozvíjí, a proto pojízdná švédská pevnost míří do Evropy a Latinské Ameriky. Zákazníci v USA, kteří si chtějí dopřát skandinávský luxus a německou ochranu, zatím mají smůlu. Výrobce je také otevřen individuálním požadavkům, úpravám a už teď přijímá objednávky, přičemž první upravené speciály se dostanou k zákazníkům už v polovině roku 2020. Tím nabídka ocelových tanků nekončí, už brzy se prý dočkáme odhalení obrněného Volva XC60.

Reklama

Související témata:
Načítám