Hlavní obsah

Rodinný Hyundai detailněji: Staria sází hlavně na prostor

Foto: Hyundai

Hyundai Staria sice vypadá jako vesmírný koráb, ale jde o rodinně zaměřené MPV

Jihokorejská automobilka Hyundai zase o něco blíže představila nadcházející MPV Staria, které se bude prodávat také v Evropě. Cestovní univerzál nabízí účelové tvary a sází především na prostor, což se podepisuje na celkovém vzhledu připomínajícím kosmickou krabici. Jenže existuje vůbec vhodnější koncepce rodinného vozu?

Článek

Ač se to může zdát sebenudnější, tak nic univerzálnějšího pro rodinu, než je pojízdná krabice od bot (MPV), dosud neexistuje. A myslíte si to i vy, čtenáři naší Garáže, a to podle výsledků nedávno zveřejněné ankety, která jasně určila víceúčelové vozy jako vítěze.

Jihokorejský Hyundai do tohoto skomírajícího segmentu vnesl svěží světlo jménem Staria – produkt takřka vesmírného inženýrství, který se bude prodávat také v Evropě, takže i u nás.

Foto: Hyundai

Zadní část odpovídá typickým rodinným univerzálům

Pohlédněte na vnější design, stále se drží praktických tvarů, ovšem na přídi najdete futuristické diodové lampy, horizontální linii obrysových světel a obří masku chladiče. Vršek vozu zdobí prosklená panoramatická střecha, zatímco záď ukončují vertikální koncové svítilny a široké okno. Pokud milujete cingrlátka, sáhněte po variantě Premium, ozdobené například 18palcovými liťáky nebo jinými dekorativními prvky.

Foto: Hyundai

Linie karoserie jsou sice poněkud nudné, za to však praktické

Při navrhování interiéru se designéři inspirovali salonky výletních lodí, přičemž uprostřed palubní desky pracuje obří 10,25" dotyková obrazovka, nápadně podobná té, jakou najdete v aktuálním Tucsonu. Zapomeňte na zbytečně dlouhý středový tunel spojený s palubkou – cesta na místo řidiče z místa spolujezdce bude konečně možná i bez krkolomného cvičení. Nepřijdete však o držáky nápojů, 64 barev vnitřního osvětlení, úložné schránky či USB zásuvky.

Foto: Hyundai

Kde že jsme ten středový displej jen viděli... Aha, v Tucsonu!

Z hlediska počtu míst k sezení se bude nabízet 2–11 sedadel, přičemž v Evropě počítejte s nejvýše devítimístnou konfigurací. Sedmimístná varianta Premium se pyšní možností relaxačního nastavení (specifická poloha) sedadel druhé řady, zatímco u prémiové „devítky“ budou tyto sedačky otočné o 180 stupňů.

Kompletního odhalení bychom se měli dočkat během první poloviny tohoto roku. Přestože Staria připomíná spíše kosmickou loď, pořád jde o moderní MPV a takové vozy na trhu chybí. A že by je nikdo nekupoval? Ale kdeže, podívejte se třeba na v Česku nejprodávanější auto francouzského Citroënu (Berlingo), některé potřeby prostě nevyřešíte fabií v kombíku…

Reklama

Související témata:
Načítám