Hlavní obsah

Řidiči zaplať! Na D1 jsou hned čtyři radary. Kde?

Foto: Ondřej Požár / CNC / Profimedia

V místech kde se měří je rychlost omezena na 80 km/h

Od 1. června se na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem měří rychlost hned na čtyřech místech, vždy v zúžení, kde je snížena na 80 km/h. Přestože jsou místa označená značkou POZOR, MĚŘENÍ RYCHLOSTI, tak obce vybírají na pokutách desítky milionů...

Článek

Dohromady je to něco málo přes 25 kilometrů dálnice D1, kde se v zúženích měří průměrná rychlost. Na prvním úseku mězi Velkým Meziříčím a Lhotkou se měří od dubna, od 1. června už jsou pod kamerami celkem čtyři úseky. „Nejde primárně o vybírání pokut, proto na každý úsek upozorňujeme výstražnými tabulemi,“ říká Jakub Stadler z ministerstva dopravy. „Našim cílem je plynulá a bezpečná doprava v zúžených místech, kdy se do jednoho běžného proudu dálnice musí vměstnat hned čtyři oddělené jízdní pruhy a riziko nehody je tedy výrazně vyšší.“ Přesto Stadler připouští, že se v měřených úsecích vybere docela dost peněz. Jen vloni totiž při měření v zúžení v úseku Psáře - Soutice překročilo rychlost přibližně jedno procento řidičů, konkrétně to bylo 48 380 přestupků. A taxa byla jasně daná - 1000 Kč bez bodů.  „Zaplatí devadesát procent Čechů a osmdesát procent cizinců,“ doplňuje Stadler. A protože za úsekové měření odpovídají obce, tak obecním úřadům přistane v pokladně nezanedbatelná suma peněz.

Kde se na D1 měří průměrná rychlost?

  • Ostředek– Šternov 41. – 49. km
  • Hořice – Koberovice 75. – 81. km
  • Jihlava – Velký Beranov 112. – 119. km
  • Velké Meziříčí – Lhotka 146. – 153. km

„Aktuálně řešíme asi deset tisíc přestupků, v zúžení Velké Meziříčí - Lhotka se přitom měří od začátku dubna,“ řekl vedoucí odboru dopravy velkomeziříčské radnice Jiří Pospíchal. To by tedy znamenalo cca 10 milionů do obecní kasy. Vzhledem k tomu, že když řidiči zaplatí bez odkladu, nedostanou žádné body do karty, tak pokutu zaplatí devadesát procent chycených českých řidičů. Zahraniční řidiči už tak svědomití nejsou, platí osmdesát procent z nich. Snad aby bylo jasné, že jde opravdu jen o preventivní opatření, ehm, ehm, tak městský úřad v Benešově vydal obsáhlý manuál pro provinilé řidiče, jak správně zaplatit pokutu.

Kamery na dálnici D1 fungují už tři roky a měření zajišťují jednotlivé městské radnice v součinosti s ministerstvem dopravy a Policií ČR. Systém průběžného měření na zatím poslední měřený čtvrtý úsek, konkrétně Jihlava - Velký Beranov mezi 112. a 119. kilometrem, koupila za 1,6 milionu sama jihlavská radnice. „Po skončení oprav na dálnici se počítá s jeho využitím v jiných částech města, případně při dalších opravách dálnice v našem správním obvodu,“ řekl mluvčí radnice Radek Tulis. A dodal, že pokuta za překročení rychlosti bude tisíc korun a agendu spojenou s měřením budou vyřizovat čtyři pracovníci.

Se stěhováním radarů ale počítá i ministerstvo dopravy. A protože se dálnice D1 bude opravovat minimálně do roku 2021, je jasné, že spoustě řidičů se cesta do Brna a zpět může ošklivě prodražit. A jestli se bude měřit i pak? Co myslíte?

Bude ministerstvo dopravy využívat kamery pro úsekové měření i tam, kde se bude jezdit povolených 130 km/h?
Ano
89,1 %
Ne
10,9 %
Celkem hlasovalo 1251 čtenářů.

Reklama

Načítám