Hlavní obsah

Řidiči se za volantem rozptylují, platí za to životem

Foto: Shutterstock

V posledních letech výrazně roste počet usmrcených osob při nehodách, kdy se řidič plně nevěnuje řízení vozidla. Velká část z těchto případů má společného jmenovatele - mobilní telefon v rukou.

Článek

Kromě jiných zdrojů rozptýlení, jako je jídlo a pití, emotivní rozhovor se spolujezdcem nebo ovládání rádia, je mobil nejčastější příčinou nepozornosti za volantem. Řidiči telefonují, esemeskují, projíždějí internet i sociální sítě a dokonce během řízení sledují zábavná videa. Zábava ale může rychle skončit tragédií.

Na problém nepozornosti za volantem upozorňuje Tým silniční bezpečnosti v rámci projektu s názvem „Nehodou to začíná”. Podle nich jen v letech 2006 až 2015 zemřelo na českých silnicích při nehodách, při kterých se řidič dostatečně nevěnoval řízení, celkem 890 osob. To je více než 11 % všech obětí dopravních nehod.

Nizozemský Institut pro dopravně bezpečnostní výzkum SWOV uvádí, že 30 až 50 % času věnují řidiči aktivitám, které nesouvisejí s bezpečným řízením. Některé činnosti jsou pak nebezpečné více, než by se mohlo zdát. Například zadávání telefonního čísla do mobilu zvyšuje riziko nehody až dvanáctkrát. O moc bezpečnější není ani snaha dosáhnout na vzdálené předměty v autě - takové lovení lahve s vodou za sedadly zvyšuje riziko nehody devětkrát.

Tým silniční bezpečnosti taktéž varuje před hádkami za volantem - řízení pod vlivem vzteku prý zvyšuje riziko nehody zhruba desetkrát. Podle britského časopisu The New England Journal of Medicine jsou pak nepozorností za volantem výrazně více ohroženi mladí řidiči do 20 let věku. Rizika nehody jsou u nich například při používání mobilních telefonů ještě několikrát vyšší než u starších řidičů.

A jak to máte vy? Věnujete se vždy stoprocentně řízení nebo se občas necháte rozptýlit?

Reklama

Načítám