Hlavní obsah

Richard Hammond prodává část své sbírky klasických vozidel

Foto: Silverstone Auctions

Známý televizní moderátor Richard Hammond, který se spolu s Clarksonem a Mayem proslavil britským automobilovým pořadem Top Gear, rozprodává část své cenné sbírky plné nádherných klasických automobilů a motocyklů. Nevede ho k tomu ale láska k penězům, nýbrž paradoxně láska k autům…

Článek

Láska Richarda Hammonda k autům a motorkám je pečlivě zdokumentovaná v neuvěřitelných dvaadvaceti řadách pořadu Top Gear (a následném pokračování v podobě The Grand Tour) a dalších pořadech, ve spoustě článků, fotografií a dalších audiovizuálních záznamů. Ale především je ztělesněná jeho soukromou sbírkou klasických vozů a motocyklů, která obsahuje řadu skvostných exemplářů. A část této sbírky teď bude na prodej…

Konkrétně se jedná o osm kousků, které můžete vidět na společné fotce s Richardem. Nádhernou luxusní limuzínu Bentley S2 z roku 1959, sportovní legendu Porsche 911 ve verzi T z roku 1969 a britský supersport Lotus Esprit v exkluzivní verzi Sport 350 z roku 1999 s vyšším výkonem, výkonnějším brzdovým systémem a řadou odlehčovacích komponent – v Británii se jich prodalo pouze 42!

Zbylých pět kousků jsou motocykly, které jsou však Richardovu srdci možná ještě bližší. Především krásná 1976 Kawasaki Z900 a nabroušený 2019 Norton Dominator 961 Street Limited Edition, jež si Richard sám nadělil ke svým 40., resp. 50. narozeninám. Další dva kousky jsou předválečné stroje 1927 Sunbeam Model 2 a 1932 Velocette KSS Mk. I a poslední – ačkoliv rozhodně ne svým významem – je sběrateli vysoce ceněná Moto Guzzi Le Mans z roku 1977.

Samozřejmě teď nechápavě kroutíte hlavou, jak se někdo může s klidným svědomím zbavit takových skvostů. Jenže Richarda k tomuto nepříjemnému kroku donutily okolnosti – v červnu totiž nastartoval svou vlastní dílnu pro restaurování klasických aut (věnoval ji památce svého dědečka, zručného řemeslníka, který pracoval pro karosárny Mulliner nebo Jensen) pojmenovanou Smallest Cog (aby zdůraznil, že při renovacích budou svou pozornost věnovat i tomu nejmenšímu ozubenému kolečku) a k tomu bude natáčet i šestidílný televizní pořad jako pohled do zákulisí oživování automobilových a motocyklových legend (vysílat se bude na kanálu Discovery+ někdy ke konci letošního roku – pokud vše dopadne dobře).

Jenže zdá se, že podcenil ambicióznost svých plánů a potřebuje do nich rychle vstříknout další peníze. „Ta ironie, že svůj nový podnikatelský plán na renovaci klasických aut potřebuji zafinancovat prodejem části vlastní sbírky, mi samozřejmě neuniká,“ pokyvuje smutně hlavou Richard Hammond. „Zbavuji se jich s těžkým srdcem, protože pro mě mají obrovskou sentimentální hodnotu, ale jejich oběť zajistí budoucnost mému novému podnikání a pomůže oživit bezpočet dalších klasických vozidel.“

Nejdojemnější příběh? Asi když se Richard Hammond při natáčení speciálu Top Gear v Botswaně zamiloval do Opelu Kadett z roku 1963 natolik, že ho při nutném „odlehčování“ odmítl ničit, dokonce si ho z natáčení přivezl domů a od té doby ho opatruje jako oko v hlavě!

Těchto osm kousků půjde do aukce již tuto neděli 1. srpna v rámci klasických aukcí Silverstone a nám nezbývá než držet palce, aby jejich prodej zajistil Richardovi dostatek peněz na splnění dalšího životního snu.

Již tuto sobotu bude mít zároveň premiéru nový díl The Grand Tour, kde naše oblíbená moderátorská trojice vyrazí do Skotska s velkými americkými auty a karavany. Takže o zábavu bude jistě postaráno!

Reklama

Načítám