Hlavní obsah

Muzeum plné Brouků: Nedaleko Plzně je zbrusu nové muzeum věnované čtyřválcovým legendám

Foto: Miroslav Matoušek

Zbrusu nové české muzeum je otevřené jen pár dní kousek od Plzně a na své si v něm přijdou fanoušci vozů Volkswagenu Brouk a dalších jemu příbuzných aut se vzduchem chlazenými plochými čtyřválci.

Článek

Se společností Atom Car Engineering jste se u nás na stránkách již setkali, protože jsme měli nabídku otestovat jejich repliky automobilů Porsche 356 a 550. Právě tato společnost stojí za zbrusu novým českým muzeem automobilů u nás. To se otevřelo letos, druhého července ve Stodu, nedaleko Plzně, a je věnované hlavně slavným Volkswagenům Brouk. Ten byl majitele muzea – Míry – prvním autem, a tak není divu, že z toho byla láska na celý život.

Sbírku aut a dalších exponátů najdete v přízemních prostorách nádherné budovy starého pivovaru. Návštěvu si můžete naplánovat i na parný den, protože v přízemí s historickými klenbami je stálá a také nízká teplota. Samozřejmostí je i nabídka občerstvení a také program pro děti, které se v expozici mohou vrhnout na plnění několika úkolů.

Foto: Miroslav Matoušek

Budova starého pivovaru je opravdu krásná a nějaké ty exponáty najdete i před ní

Už na dvoře určitě uvidíte nějaké Brouky, v době naší návštěvy tu stál plně funkční Volkswagen 1302 v nádherném stavu a vedle druhý stejný exemplář, trošku zanedbanější, který se chystá na amatérský závod Gumbalkan. Za recepcí je pak trenažer, kde si můžete zazávodit na konzoli zakomponované do karoserie Škody Pick-up Freestyle pro rallycross. Následuje sbírka historických předmětů pro různé účely – zemědělské stroje, telefony, jízdní kola, hračky, kuchařské potřeby, šicí stroje, rádia a další historické předměty. Největším exponátem je starý traktor Zetor, který se pod nízké klenby vejde jen tak tak.

Foto: Miroslav Matoušek

Návštěvníci mohou vidět i rozestavěné repliky Porsche 550

Fanouškům motorismu už to ale kroutí hlavou doleva, kde jsou momentálně dvě rozestavěné repliky Porsche 550 Spyder, a tak můžete na vlastní oči vidět, jak taková práce reálně probíhá. Pro větší nálož vystavených aut musíte ale vyrazit do dalších tří výstavních hal. V té první jsou hotové repliky Atom Car Engineering, ale i tříkolka, kterou u této firmy také kdysi vyráběli. Sbírku doplňuje plážová buggy s netradičním a velmi oblým tvarem. Ta má v kapotě zakomponovaná světla Porsche a její žabí výraz trochu připomíná Austin-Healey. Vedle pak stojí čtyřválcové Porsche 912, které jsme před časem na našich stránkách také představili. Sbírku doplnila ještě stará Tatra 57.

Foto: Miroslav Matoušek

Pro mne nejkrásnější exponát je tento zrenovovaný kousek

Třetí hala je vyloženě broučí. Uprostřed sice najdete původní Transporter T1 Westfalia a druhou generaci T2 v obytné verzi, která dojela až na polární kruh, ale jinak je to čistě broučí záležitost. Nejkrásnější je asi nádherně zrestaurovaný Volkswagen 1200, který je v podobě, v jaké byl Brouk majitelova otce. Doplňuje jej přestavěný Speedster se zádí podobnou americkým hot-rodům, kabriolet, několik předrenovačních exemplářů včetně nejstaršího modelu s děleným zadním oknem, díky kterému má přezdívku „preclík“. Je tu i upravený Brouk s motorem Subaru a výkonem 400 koní, který kdysi vyhrával na sprintech, nebo úspěšný speciál na rallycross. Vzácným artefaktem je podlaha z mezitypu KdF. Míra schválně nechce vystavovat jen hotová auta, ale i exempláře, kde někdo renovaci začal, ale pak nevěděl jak dál.

Město Stod najdete na silnici I/26 z Plzně do Domažlic. Cesta z Prahy vám zabere necelou hodinku a půl a většinu strávíte na dálnici D5. Tu opustíte exitem 89 na konci obchvatu Plzně a pak už je to jen 15 kilometrů po hlavní silnici do Stodu, kde jen odbočíte do Ostrovní ulice a zaparkujete u čísla 87. Otevřeno je od středy do neděle od 10 do 17 hodin. Plné vstupné je 290 Kč a zlevněné 210 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma, pro žáky do patnácti let pak stojí vstupenka 180 korun.

Reklama

Načítám