Hlavní obsah

Armádní muzeum Žižkov po rekonstrukci nabídne průřez českým vojenstvím od krále klacka po modernu

Foto: Jan Majurník

Věděli jste, že už od pravěku se na našem území zhotovovaly zbraně a jiné nářadí?

Za krále klacka, bolo jak bolo, já jsem narodil, pak vynalezli kolo. Tohle jsou sice slova Josefa Vojtka z kapely Kabát, nicméně úplně stejně by šla definovat expozice čerstvě zrekonstruovaného armádního muzea ležícího na pražském Žižkově. A protože je o sbírku obrovský zájem, vydali jsme ono místo prozkoumat i my.

Článek

Na portálu Garáž.cz se sice věnuje primárně autům a všemu kolem nich, nicméně nezapomínáme ani na techniku a věci, co se nějakým způsobem hýbají, cvakají a dělají nějakou činnost.

Foto: Jan Majurník

Muzeum se rekonstruovalo celkem 4 roky

A protože vojenství i muzea baví vás i nás, rozhodli jsme se nahlédnout do nově zrekonstruované armádní expozice na pražském Žižkově. Skutečně se vyplatí sem zajet?

Samotné muzeum je rozdělené do několika tematických sekcí a začíná dobou do roku 1740, tedy tím obdobím, kdy nám vládl král klacek. V úvodu se dozvíte, že české země byly už od pravěku místem, kde se hojně vyráběly štípané, broušené a kamenné nástroje i zbraně. Ono aby ne, když jsme původně země Keltů.

Foto: Jan Majurník

Takhle nějak vypadala tehdejší vozová hradba

Začátek tedy patří zbraním a technice, jíž vévodí vozová hradba, ryze český vynález. Na své si ovšem přijdou i milovníci rytířů a jiného tehdejšího pancéřování.

V některých místnostech najdete interaktivní obrazovky s dalšími materiály, případně videa s ukázkami střelby z dobových zbraní. Přece jen kdo dnes ví, jak se kdysi střílelo z husitské píšťaly? Patrně jen spolky historického šermu.

Foto: Jan Majurník

Nechybí ani interaktivní obrazovky

Druhá sekce končí rokem 1914, tedy těsně před Velkou válkou, přičemž jako zajímavost zde stojí dobový lékařský vůz z 19. století. Pochopitelně nechybí zbraně, výstroj, vybavení a další věci náležící k armádě, které se pomalu blíží dnešní moderně.

Foto: Jan Majurník

Lékařský vůz je vybaven autentickými kulisami

Třetí expozice (1914–1918) je věnovaná Velké válce (první světové) a začíná atentátem na Františka Ferdinanda d'Este. Sbírka mimo jiné nabídne pohled na první skutečné pancéřování, lodní torpédo ve své autentické velikosti (cca 5 m), letecký hvězdicovitý motor, případně část interiéru tanku.

Pokračování vede skrze pěkně vymodelované zákopy, protože jak sami víte, první válka byla zejména zákopová. Tato část má skutečného ducha, kouzlo a je velmi propracovaná.

Foto: Jan Majurník

Trench warfare neboli zákopová válka, tak se říká první světové válce

Čtvrtá část začíná rokem 1918 a končí 1938, přičemž velkým tématem je zde zrození Československé armády a k tomu příslušné expozice. Samostatná místnost je poté věnovaná Zbrojovce i Škodovce a jejich bojovým výrobkům. Svůj odkaz zde má rovněž týnecká Jawa, a to formou prezentace modelu 350 SV (viz úvodní fotka).

Konec sektoru řeší otázku vzestupu nacistického Německa a budování opevnění kolem našich hranic.

Foto: Jan Majurník

Čtvrtá sekce ukazuje vzestup Československé armády

Pátá část (1938–1948) je opravdu rozsáhlá a mapuje druhou světovou válku. Bavíme se tedy o výstavě zbraní, uniforem, techniky, modelů, ale třeba i o maketě letecké pumy. Je to obří, je toho hodně a je tu i stroj jménem Goliáš, což je dálkově řízený malý pásový nosič náloží používaný německou armádou.

Foto: Jan Majurník

Tak to je on, lehký nosič náloží jménem Goliáš

Poslední muzejní sbírka se datuje od roku 1948 po současnost a připomene zejména socialismus, který byl na vojenskou historii pestrý. Mnohým z vás budou uniformy, zbraně a další výbava blízké zejména z povinné základní vojenské služby.

S převratem v roce 1989 se mění i vystavené předměty, objevuje se známý vojenský maskovací vzor 95 a také jeho pouštní variace. K tomu si přidejte další prvky moderny a máte obraz toho, jak vypadala výbava naší armády po roce 1999.

Foto: Jan Majurník

Expozice končí představením naší armády po roce 99

Dnes, v roce 2023, jsme pochopitelně ještě dále, jenže to už není záležitost muzea, nýbrž nějaké aktuální vojenské přehlídky.

Armádní muzeum Žižkov je otevřeno celoročně, a to každý den mimo pondělí od 10:00 do 18:00 hodin. Vstup je zcela zdarma, expozice jsou bezbariérové. Kde může nastat problém, je parkování, jelikož před vjezdem (kopcem) do areálu stojí zákazová značka, umožňující vjezd pouze pracovníkům muzea.

Do muzea se každopádně vydejte, ať už jste autař, modelář, videoherní pařan, nadšenec či jen hledáte program pro rodinný výlet. Na své si zde přijde prakticky každý. Jde o milý a neméně poučný zážitek, který navíc nestojí žádné peníze. Tak nač váhat…

Reklama

Související témata:
Žižkov
Načítám