Hlavní obsah

Rallye Dakar se stěhuje z Jižní Ameriky! Uhádnete kam?

Foto: Rallye Dakar

Martin Prokop má písek rád, tomu se bude nová destinace určitě líbit!

Pořadatelé sice s oblibou tvrdí, že přestěhovali Rallye Dakar do Jižní Ameriky zejména z bezpečnostních důvodů, ale to je jen poloviční pravda. Šlo i o peníze, neboť jednotlivé státy, na jejichž území se rallye jela, jim totiž štědře přispívaly – v případě posledního ročníku, který se konal výlučně na území Peru, šlo prý o částku téměř 31 milionů dolarů (celkové náklady). No, a kde jim tedy nabídnou víc?

Článek

Pravdou je, že poslední ročníky Rallye Dakar se u závodníků nesetkaly s takovým ohlasem, jaký by si asi pořadatelé přáli. Dlouhé přejezdy, krátké etapy, navíc často zrušené. A když se letos jelo v Peru, tak se vlastně v polovině závod otočil a jel se v protisměru. Radost z toho měli všichni v doprovodu, ale závodníci si často stěžovali, že písečné etapy byly sice náročné, ale závodu chyběla pestrost. A tak se stalo to, o čemž se mluvilo poslední dva roky: Rallye Dakar se stěhuje.

Ještě po dobu soutěže se nejčastěji skloňovala Jihoafrická republika a některý z přilehlých států jako Svazijsko či Botswana, ve hře byl i návrat do Alžíru. Nakonec ale opět promluvily peníze a několikanásobný vítěz Rallye Dakar Nassera Al Attyah se nechal teď o víkendu na Moto GP v Kataru slyšet, že pátek byla podepsána dohoda mezi společností ASO (Amaury Sport Organisation – promotér Rallye Dakar) a vládou Saúdské Arábie o pořádání následujících pěti ročníků.

Podle všeho to bude ale výhra pro všechny zúčastněné strany. Pořadatelé se mohou těšit na pravidelný finanční příspěvek ve výši 16 milionů dolarů ročně následujících pět let, plus jim bude Saúdská Arábie pokrývat materiální i technické zajištění.

Země jako taková má postaráno o publicitu a nikdo nebude moc řešit, jak je to tam s lidskými právy a za co že se utrácí další miliony dolarů. Závodníci se dostanou do nových terénů, a protože jsou v Saúdské Arábii jak pouště (jejich rozloha je téměř třicetkrát větší než má Peru s Chile dohromady), tak hory (nadmořská výška cca 2 500 metrů), nemusí nikdo pochybovat o tom, že bude o zajímavé trasy postaráno.

No a co na to říkáte vy? Přijde vám Saúdská Arábie jako dobré řešení?

Rallye Dakar by se měla jezdit...
Dál v Jižní Americe
1,8 %
V Africe
79,5 %
Kdekoliv po světě, kde jsou dobré terény
18,7 %
Celkem hlasovalo 11960 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám