Hlavní obsah

První Subaru Kena Blocka je na prodej!

Foto: Wall Street Motorsport

Tohle závodní Subaru bylo prvním krokem šílence Kena Blocka ke slávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme tu naprosto speciální ojeté Subaru. Po slavném majiteli, pravidelně jezděné, poměrně dobře udržované, upravené vyhlášenou firmou a s velmi zajímavou historií – vystoupilo dokonce v televizním pořadu! Jde o závodní Subaru WRX STI, za jehož volantem úřadoval Ken Block.

Článek

Uvádět „poměrně“ dobře udržované je vlastně na místě, protože jen na málokterá auta (i na poměry těch závodních) jsou kladeny takové nároky jako právě na vozy závodící v rallye. Tento kus je sice z roku 2002, ale má řadu karosářských dílů z novějšího modelového roku 2006. Vůz dostal kompletní soutěžní úpravu od specializované firmy Vermont SportsCar, která má mimo jiné na starosti soutěžní speciály pro jistého Travise Pastranu – Blockova dobrého přítele a někdejšího týmového parťáka.

Foto: Wall Street Motorsport

Šílenec Ken Block s tímto vozem po rychlostních zkouškách takřka létal. Jednou to dokonce bylo doslova

A právě s tímto konkrétním vozem se dnešní automobilová superstar prvně proslavila. A nejen to – ve skutečnosti jde o auto, se kterým se Kenu Blockovi podařilo uzmout první významnější závodnické ocenění, konkrétně vítězství v šampionátu Rally America v roce 2006. Teprve až poté se Block stal mediální hvězdou.

Obrat nastal, když se tehdy neznámý automobilový závodník Block ukázal v pořadu Stunt Junkies, který tehdy vysílal Discovery Channel. Podařil se mu tehdy nejdelší zaznamenaný skok s autem. Vzduchem letěl 171 stop, což je nějakých 52 metrů.

Internetová aukční stránka Wall Street Motorsport uvádí, že na autě je znát, že se s ním nezacházelo zrovna v rukavičkách – důkazem budiž lakonická nálepka na palubní desce se slovy „Fuel tank has hole“, tedy „Nádrž je děravá“. Jedním dechem však dodávají, že vůz zároveň prochází rozsáhlou údržbou, což zahrnuje mimo jiné výměnu provozních kapalin, rozvody, a dokonce i novou nádrž, patrně bez děr.

Asi nejlepší na tom je, že dražba tohoto auta je částečně pro dobrou věc. On totiž aukční poplatek, tedy částka, kterou kupující platí aukční společnosti, poputuje do kasy nadace Make a Wish, která minulý rok například uspořádala přehlídku Subaru pro 19letého mladíka bojujícího s rakovinou. Pořízení této závodní Imprezy tak nezpůsobí jen radost, ale zároveň i klid na duši. Aukce má podle všeho končit 3. března.

Ken Block (*1967 Long Beach, Kalifornie) je americký profesionální jezdec rallye pro tým Hoonigan Racing Division, dříve známý jako Monster World Rally Team. Je také spoluzakladatelem obuvní společnosti DC Shoes. Byť je jeho oblíbenými disciplínami rallye a autokros, objevil se v průběhu let i na soutěžích ve skateboardingu, snowboardingu nebo motokrosu.

Po odprodání svého podílu v DC Shoes se Block soustředí převážně na Hoonigan Industries, firmu specializující se na oblečení orientované pro automobilové nadšence. V ní plní jednak funkci spolumajitele a jednak funkci „Head Hoonigan“, v překladu tedy zhruba něco jako „Vrchní řidič-chuligán“.

Reklama

Související témata:
Načítám