Hlavní obsah

DS 4 – Kompakt s reálným potenciálem

Foto: DS Automobiles

DS 4 se poprvé ukázala v praxi, a to rovnou nedaleko domovské Paříže. Jak tedy jezdí? A čím potěší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu zase tak dávno, co se oficiální formální cestou představila charismatická DS 4, která sází na avantgardní design a pokročilé technologie. Nová posila mladé francouzské značky se nám nyní předvedla za jízdy, a my tak mohli naplno okusit, jak chutná prémiová současnost podle DS Automobiles. Ovšem cingrlátka nejsou to jediné, čím tohle auto zaujme…

Článek

Od únorové formální premiéry kompaktní DS 4 už uběhlo pár měsíců, takže jsme byli poměrně zvědaví, kdy Francouzi vyrazí s kůží na trh a svůj nejnovější produkt předvedou světu v praxi. Stalo se tak zkraje září, přičemž my byli u toho a zjišťovali, co tahle technologiemi nabitá mašina od DS Automobiles vlastně dovede.

Foto: DS Automobiles

DS 4 je žhavou novinkou ve stájích DS Automobiles, mířící do segmentu kompaktních vozidel (C)

O designu, motorech, provedeních, filosofii a vlastně o spoustě dalších aspektů jste se mohli dočíst v našem velkém novinkovém článku, publikovaném při příležitosti debutu DS 4. Skočíme tedy rovnou za volant a společně vyrazíme obdivovat francouzský venkov (Chantilly) situovaný asi 35 minut jízdy severně od Paříže.

Velmi často se ve spojení s kompaktní čtyřkou hovořilo o head-up displeji, který nakonec tvoří jednu z hlavních ingrediencí automobilu. Přímo před očima totiž najdete data z asistenčních systémů, aktuální rychlost, načtenou rychlost ze značek a navigaci. Rovněž zde řešíte také audio či telefonáty, proto se nemusíte (ale zajisté můžete) nechat rozptylovat dvěma dalšími digitálními obrazovkami – přístrojovou a centrální.

Foto: DS Automobiles

Důležité informace dostává řidič přímo před oči, a to pomocí head-up displeje

Poměrně výrazného upgradu se dočkalo právě softwarové rozhraní obou zmíněných infosystémů. Už žádné pomalé reakce nebo trhavé přechody, grafika v DS 4 jede hladce jako videohry na superpočítači. Také ovládání je nyní intuitivnější, neustálé on-line připojení k internetu se stalo reálnou součástí celku, navigace prošla zásadní proměnou k lepšímu a přibyla bezdrátová mobilní konektivita (např. Apple CarPlay).

Se zobrazením na head-upu je spojeno ještě vylepšené asistované řízení 2.0, zahrnující rovněž samočinné zpomalení před zatáčkou při jízdě na pokročilý adaptivní tempomat nebo polo-autonomní předjetí inicializované vašimi pokyny od blinkru.

Foto: DS Automobiles

Navigace Tom Tom se dočkala potřebného upgradu a celkově dospěla

Mezi ovládací vychytávky patří středový touchpad poskytující rychlý přístup k předvoleným funkcím (např. konkrétní teplota, hovor dané osobě, navigace domů aj.), který navíc fyzicky umožňuje psát adresní písmena i čísla nebo přiblížení či oddálení mapy. Víc toho ovšem není, což tedy potenciál dotykové plochy lehce zazdívá.

Jízdní režimy zde nejsou jenom na ozdobu, ale skutečně fungují. Třeba takový komfortní profil uvádí do pohotovosti kameru řídící tuhost adaptivních tlumičů, zatímco mód Sport řízení i podvozek příjemně zpevní, takže se vůz zejména v zatáčkách tolik nenaklání. Každá změna jízdního nastavení se nese ještě v duchu úpravy vnitřního ambientního osvětlení, zabudovaného i v rámci voliče řadicí páky.

Foto: DS Automobiles

Novinkou je také středový touchpad nebo podsvícená a velmi decentní řadicí páka

Z další zajímavé výbavy ještě jmenuje pasivní noktovizor, boční výsuvné kliky a natáčecí diodové lampy s pěti pracovními profily a 15 přídavnými moduly technologie Matrix. Uvnitř zase potěší skrytě zastavěné středové výdechy ventilace a ovladače vybraných funkcí (např. parkovací brzda) zabudované do palubní desky.

DS 4 tak působí jako celek moderně a prostorně. Někdo při navrhování kabiny zkrátka racionálně přemýšlel, tedy až na umístění ovládacího panelu bočních oken. Zkosený modul usazený na výplni řidičových dveří nutí levou ruku vytáčet do nepříliš přirozených poloh, nicméně kvůli prostorovým úsporám máme pro toto řešení pochopení. Raději bereme více místa do stran než volnou plochu pro ovladače oken.

Foto: DS Automobiles

Ovladač oken je sice umístěný chytře, ovšem trochu neergonomicky

Na francouzských okreskách se sice projedete nejvýše 80 km/h, respektive někde i 90 km/h, ale na nějaké divoké testování to není. I když daly se najít úseky, na nichž bylo možné se poměrně svižně a příjemně svézt – bez porušení dopravních předpisů.

Zkoušená čistě benzinová přeplňovaná motorizace o objemu 1,6 litru poskytne pro auto dostatečný výkon 225 koní, nechá se ochotně poslat do červených, nežere (spotřeba do 7 l na 100 km) a mimo práce ve vysokých otáčkách ji prakticky neslyšíte.

Foto: DS Automobiles

S benziňákem jsme jezdili do 7 litrů na sto, s plug-in hybridem zase ujeli 47 kilometrů jen na baterie

DS 4 přijíždí s jednoduchou klikovou zadní nápravou, takže je nad slunce jasné, že o žádný hot-hatch nepůjde. Tak, tak, francouzský premiant cílí primárně na komfort a lehce houpavé pohodové cestování, nikoli na závodní okruhy.

Mimo zážehových čtyřválců vozidlo (brzy) koupíte taktéž jako plug-in hybrid, případně s dieselem (Haleluja!) o objemu 1,5 litru. V každém případě zapomeňte na manuální převodovky a přivítejte linii výhradně osmirychlostních automatů.

Využili jsme také možnost testu právě varianty do zásuvky (PHEV), kde nás zajímal především elektrický dojezd. Ten nakonec vyšel na reálných 47 kilometrů po francouzských okreskách, a to s aktivními komfortními spotřebiči (klimatizace, masáž i ventilace sedadel), což ve finále není vůbec špatný výsledek.

Budoucnost DS Automobiles v Evropě
10/2021odhalení nového modelu/studie
2022facelift DS 7 Crossback
2022–2023rozšíření nabídky elektrifikovaných modelů
2024uvádění zcela nových vozidel pouze s čistě bateriovým pohonem
2024příchod čistě elektrické DS 4
asi 2024–2025vrcholový elektromobil s baterií o kapacitě 104 kWh a dojezdem 700 km (WLTP)
Nástup normy Euro 7pravděpodobně pozvolný konec dieselů od DS (Evropa)
2025ukončení prodejů čistě spalovacích motorů (bude pouze hybrid, elektro)

Svěží kompaktní čtyřka se díky neotřelému designu a představeným inovacím pohotově odklonila od svých sesterských modelů a začala demonstrovat například to, jak jinak (zajímavě) mohou moderní interiéry dnes vypadat a fungovat. Prozatím se ovšem nebavíme o světově-převratných novotách, přece jen Němci jsou ve vývoji určitých technologií ještě dál než Francouzi, nicméně pro značku DS Automobiles jako takovou jde o významný krůček do nové éry a vstup na zajímavý trh s kompakty (C), kde má reálnou šanci uspět.

Reklama

Načítám